hirdetés
Életmód

A koronavírus miatti helyzet rányomja a bélyegét a britek alvásminőségére

A brit lakosság több mint felének adódott valamilyen természetű problémája az alvással a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások idejében – derült ki egy felmérésből.

A koronavírus miatti helyzet rányomja a bélyegét a britek alvásminőségére
hirdetés

A londoni King's Collage kutatói azt mondták, hogy az alvásproblémák gyakoribbak voltak azok esetében, akiknek anyagi nehézségeik voltak, miközben átlagosan ötből két ember számolt be arról, hogy a szokottnál intenzívebb álmai voltak – adta hírül a BBC.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy egyes emberek a szokottnál tovább aludtak ugyan, de kevésbé érezték magukat kipihentnek.

A felmérés alkalmával május vége óta összesen 2254 brit lakost kérdeztek meg alvási szokásáról, akik életkora 16 és 75 év közötti volt. A King's Collage egyetem mellett az Ipsos MORI működött közre a tanulmány elkészítésében.

A kutatók megállapítása szerint az alváshiánynak már önmagában is jelentős negatív hatása lehet az emberek szervezetére a vírussal szembeni ellenállóképesség tekintetében, és vannak arra utaló jelek is, hogy bizonyos csoportokat – a fiatalabbakat, a nőket és az anyagi nehézségekkel küzdőket – az alváshiány a többieknél nagyobb mértékben fenyeget.

hirdetés

Bobby Duffy, az egyetem munkatársa elmondta, hogy a koronavírus-járvány eltérő módon érinti az embereket a körülményeiktől függően, amely körülményekbe az élet legalapvetőbb aspektusai, így az alvás minősége, mennyisége is beletartozik.

A kutató ismertetése szerint a megkérdezettek kétharmadának gyakorolt negatív hatást az alvásminőségére a jelenlegi helyzet, ami egyúttal jelzi azt is, hogy milyen nyugtalanító helyzetet teremtett a járvány, valamint a miatta meghozott több korlátozó intézkedés.

Az alvászavarok egyik jellemző oka lehet a stressz, ráadásul igazi ördögi körről van szó, mert a rossz alvás aztán ismét csak növeli az érintett által megélt stressz szintjét.

A megkérdezettek negyede ugyanakkor kifejezetten többet aludt az elmúlt időszakban, és jobban is érezte magát, aminek pedig az lehet az oka, hogy máskor egészen egyszerűen nincsen lehetőségük annyit aludni, amennyi alvásra szükségük volna, s a járvánnyal összefüggő helyzetben, amikor például több idejük van pihenni, végre felfedezhetik a megfelelő alvás jelentőségét.

Korábbi kutatások alkalmával megfigyelték, hogy sok ember esetében alvászavarhoz vezettek a korlátozások, illetve az álmaik is intenzívebbé váltak. Szakértők azt javasolták, hogy akik ilyesmit tapasztalnak, tartsák magukat napi rutinhoz, ne szunyókáljanak nap közben, és ha tehetik, végezzenek testmozgást a szabadban.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés