A kurkuma, vagyis „indiai sáfrány” gyökeréből készül a sokak által ismert, gyönyörű napsárga őrlemény, amellyel számos ételt és italt lehet fűszerezni. Többen gyógyhatásúként tartják számon a fűszernövényt, ami részben igaz is lehet egyes kutatások és megfigyelések alapján.
Mindenek elĹ‘tt gyulladáscsökkentĹ‘ Ă©s bĹ‘rfiatalĂtĂł hatása miatt ismert a kurkuma, de emellett javĂthatja az emĂ©sztĂ©st, fájdalomcsillapĂtĂł hatással bĂrhat, segĂtheti a máj megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©t, illetve egyes daganatos megbetegedĂ©sek kockázatát is csökkentheti.
Ha pedig mindez nem volna elég, ásványi anyagokban is igen gazdag. Egyetlen teáskanálnyi kurkuma őrlemény a felnőttek számára ajánlott napi mangánbevitel 26, a napi vasbevitel 16, illetve a napi káliumbevitel 5 százalékát fedezheti.
Noha a tĂşlzásba vitt fogyasztását továbbra sem javasolják (kĂĽlönösen a várandĂłs nĹ‘k esetĂ©ben), Ă©rdemes lehet hetente vagy havonta párszor fogyasztani ebbĹ‘l a hazánkban mĂ©g mindig nem kĂĽlönösen ismert fűszerbĹ‘l – már csak azĂ©rt is, mert nagyon jellegzetes, kellemesen pikáns Ăzvilága van.
Ennek egyik mĂłdja lehet a kurkumás latte, amelyet mostanában – feltehetĹ‘leg a nĂ©pszerűsĂ©ge növelĂ©se Ă©rdekĂ©ben Ă©s a kĂváncsiság felkeltĂ©se cĂ©ljábĂłl – a szĂne miatt „arany lattĂ©nak” is neveznek. Mivel vĂzben nem oldĂłdik jĂłl a kurkuma, ezĂ©rt sajnos számolni kell vele, hogy az italban megmaradnak a szemcsĂ©k a pohár vagy bögre alján, de vĂ©gsĹ‘ soron is ez keveseket zavar kĂĽlönösebben.
Hozzávalók:
- 2 csésze tej vagy növényi tej
- Negyed teáskanál őrölt kurkuma
- Egy kis szelet friss gyömbér
- Egy csipet őrölt fahéj
- Egy-két teáskanál méz
ElkĂ©szĂtĂ©s:
MelegĂtsĂĽk fel egy kisebb lábasban vagy egy nagy plĂ©hbögrĂ©ben a gáz felett a tejet (vagy növĂ©nyi tejet), Ă©s adjuk hozzá a fűszereket, majd melegĂtsĂĽk egĂ©szen addig az italt, amĂg enyhĂ©n forrásnak nem indul.
Ekkor a gázrĂłl levĂ©ve adjuk hozzá Ă©s keverjĂĽk el a mĂ©zet is, majd hagyjuk „összeĂ©rni” az Ăzeket 4-5 percig.
Végül szűrjük le, s töltsük csészébe vagy bögrébe a kapott italt. A szűrőtől függően meglehet, hogy még maradnak az italban kurkumaszemcsék, de sűrű szűrővel akár ez is kiküszöbölhető.
Tipp:
Ha valami egĂ©szen kĂĽlönlegesre vágysz, kĂ©t-három kocka fehĂ©r csokoládĂ©t is tehetsz az italba, miután levetted a gázrĂłl, Ăgy az állaga mĂ©g selymesebb lesz, ami remek kontrasztot ad a kurkuma Ă©s gyömbĂ©r Ă©lĂ©nk Ăzvilágával. Ha pedig sűrűbb, testesebb Ăzeket rĂ©szesĂtesz elĹ‘nyben, a tej egy rĂ©szĂ©t tejszĂnnel is helyettesĂtheted.
(A borĂtĂłkĂ©p forrása: pixabay.com / flockine)