Az igazi karácsonyi bejgli receptje  Hozzávalók a tésztához:
- Fél kiló búza finomliszt
 
- 100 gramm vaj
 
- 100 gramm disznózsír (a szárnyasok zsírja azért nem jó, mert túl puha)
 
- Egy teáskanál cukor
 
- 50 gramm cukor
 
- Egy csomag bourbon vaníliás cukor
 
- Két közepes, M méretű tojás
 
- 15 gramm friss élesztő
 
- Fél csésze tej
 
- Egy citrom reszelt héja (friss, vegyszerrel nem kezelt citromot válasszunk – a bio jelzés általában arra is utal, hogy fogyasztható az adott citrusféle héja)
 
- Egy csipet só
 
A diótöltelékhez:
- 200 gramm darált dió
 
- Fél csésze tej
 
- 100 gramm kristálycukor
 
- Mazsola ízlés szerint - elhagyható
 
- Kettő evőkanál sárgabaracklekvár
 
A máktöltelékhez:
- 200 gramm darált mák
 
- Fél csésze tej
 
- 100 gramm kristálycukor
 
- Egy citrom frissen reszelt héja
 
Elkészítés:
- Futtassuk fel az élesztőt langyos (de nem forró), cukros vízben néhány perc alatt.
 
- Keverjük össze a vajat, lisztet és a zsírt, majd adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt a tejjel. Dagasszuk addig, amíg a tészta szépen elválik a tál falától.
 
- Válasszuk négy egyforma részre a tésztát, gyúrjunk belőlük kis „labdákat”, majd fél óráig letakarva hagyjuk őket kelni.
 
- A töltelék elkészítéséhez mindkét esetben forró tejben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá a további összetevőket, és pár percig melegítsük az egészet alacsony láng felett. Felhasználás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
 
- A megkelt bejglitésztákat nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd töltsük meg őket, és csavarjuk fel a tésztát.
 
- Helyezzük a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire. Érdemes egy tojás sárgájával megkenni a bejglik tetejét, hogy szebbek legyenek, majd nagyjából 30-50 perc múlva a tojásfehérjével is átkenni őket. Sütés előtt ajánlott egy-két helyen megszurkálni a bejgli tetejét egy éles végű hurkapálcika végével, esetleg fogpiszkálóval.
 
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sülnek meg a bejglik.
 
(A borítókép forrása: pixabay.com / pexels)