hirdetés
Életmód

Az igazi karácsonyi bejgli receptje

Kevés édesség kötődik szorosabban ma hazánkban a karácsonyi időszakhoz, mint a bejgli. Ebből is kifejezetten a mákosat és diósat készítik, kedvelik a legtöbben, bár a tölteléket illetően természetesen igazán kreatívak lehetünk, hiszen gesztenyével, csokoládékrémmel és akár más csemegékkel is igen ízletes desszertet kapunk eredményül.

Az igazi karácsonyi bejgli receptje
hirdetés

Hozzávalók a tésztához:

  • Fél kiló búza finomliszt
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm disznózsír (a szárnyasok zsírja azért nem jó, mert túl puha)
hirdetés
  • Egy teáskanál cukor
  • 50 gramm cukor
  • Egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • Két közepes, M méretű tojás
  • 15 gramm friss élesztő
  • Fél csésze tej
  • Egy citrom reszelt héja (friss, vegyszerrel nem kezelt citromot válasszunk – a bio jelzés általában arra is utal, hogy fogyasztható az adott citrusféle héja)
  • Egy csipet só

A diótöltelékhez:

  • 200 gramm darált dió
  • Fél csésze tej
  • 100 gramm kristálycukor
  • Mazsola ízlés szerint - elhagyható
  • Kettő evőkanál sárgabaracklekvár

A máktöltelékhez:

  • 200 gramm darált mák
  • Fél csésze tej
  • 100 gramm kristálycukor
  • Egy citrom frissen reszelt héja

Elkészítés:

  1. Futtassuk fel az élesztőt langyos (de nem forró), cukros vízben néhány perc alatt.
  1. Keverjük össze a vajat, lisztet és a zsírt, majd adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt a tejjel. Dagasszuk addig, amíg a tészta szépen elválik a tál falától.
  1. Válasszuk négy egyforma részre a tésztát, gyúrjunk belőlük kis „labdákat”, majd fél óráig letakarva hagyjuk őket kelni.
  1. A töltelék elkészítéséhez mindkét esetben forró tejben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá a további összetevőket, és pár percig melegítsük az egészet alacsony láng felett. Felhasználás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  1. A megkelt bejglitésztákat nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd töltsük meg őket, és csavarjuk fel a tésztát.
  1. Helyezzük a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire. Érdemes egy tojás sárgájával megkenni a bejglik tetejét, hogy szebbek legyenek, majd nagyjából 30-50 perc múlva a tojásfehérjével is átkenni őket. Sütés előtt ajánlott egy-két helyen megszurkálni a bejgli tetejét egy éles végű hurkapálcika végével, esetleg fogpiszkálóval.
  1. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sülnek meg a bejglik.

(A borítókép forrása: pixabay.com / pexels)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés