hirdetés
Életmód

Igazi Márton-napi finomság a ludaskása

November 11-én van Márton napja, amikor még a hagyományokat kevésbé ismerők is gyakran választanak valamilyen libás ínyencséget. A sültek mellett persze nem feledkezhetünk meg a magyar konyha más remekeiről, így például a ludaskásáról sem, ami egy színes, illatos, vitaminokban is gazdag, tápláló fogás lehet Márton-napon csakúgy, mint az év bármely másik napján.

Igazi Márton-napi finomság a ludaskása
hirdetés

A ludaskása általában ma már rizzsel készül, de aki nem riad vissza a napjainkban talán kevéssé elterjedt, ám annál hagyományosabb alapanyagoktól, annak a gerslit (avagy árpagyöngyöt) is bátran ajánljuk. Az itt szereplő recept azonban rizzsel dolgozik, mivel a többség számára ez valószínűleg ismertebb alapanyag, így elkészítésében is gyakorlottabbak lehetnek.

Hozzávalók:

  • Kettő darab libanyak és far-hát, négy szárny, ízlés szerinti mennyiségű (2-4 darab) zúza
  • Öt darab sárgarépa
hirdetés
  • Két nagyobb petrezselyemgyökér
  • Egy darab zeller
  • Egy nagy fej vöröshagyma
  • Tíz dkg zöldborsó
  • Egy kilogramm kerek szemű rizs
  • 15 dkg libazsír
  • Só, bors, illetve friss petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A húst, mintha csak húslevest készítenénk, feltesszük főni egy lábasban.
  1. Közben megpucoljuk és felaprítjuk a zöldséget a borsó kivételével, és nagyjából 20-30 perc elteltével hozzáadjuk az immár megpuhult húshoz.
  1. A libazsíron a hagymát, borsót és a petrezselymet dinsztelni kezdjük.
  1. Ha a hagyma már üvegesre párolódott, hozzáadjuk a rizst és a kétszeres mennyiségű húslevet, sózzuk, borsozzuk, valamint az aprólékot is hozzátesszük, és fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs meg nem fő.
  1. A far-háton, szárnyakon és a nyakon lévő húst érdemes leszedegetni a csontról, és úgy hozzákeverni a rizshez a tálalást megelőzően.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Harald Dona)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés