hirdetés
Életmód

Ronthat a koncentrálóképességen, ha valaki túl sok, telített zsírokban bővelkedő ételt eszik

Egy nemrégiben a The American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban publikált tanulmány újabb példával áll elő arról, hogy miként lehet összefüggésben a bélrendszer működése az agyműködéssel. Egyúttal rámutat arra, hogy sok egyéb mellett a kognitív működést is negatívan befolyásolja az, ha valaki túlzottan is sok telített zsírsavat fogyaszt el.

Ronthat a koncentrálóképességen, ha valaki túl sok, telített zsírokban bővelkedő ételt eszik
hirdetés

A tanulmányban azt figyelték meg a kutatók, hogy milyen hatással van a telített zsírsavak fogyasztása az emberek rövid távú koncentrálóképességére, ehhez pedig egy másik tanulmány adatait használták fel, melyben daganatos betegségben szenvedő nők esetében jegyezték fel az egyes étkezések hatásait a gyulladásos folyamatok és a fáradtság érzetének összefüggésében.

A megfigyelt személyek folyamatos tesztet végeztek a kutatás kezdetén, amellyel koncentrációjukat, fenntartott figyelmüket, illetve reakcióidejüket mérték fel. Ezt követően pulykaszalámiból, tojásból, kekszből és szószból álló fogást ettek, amelyből kétfélét adtak a két csoportnak. Az étkezések során egyaránt 60 gramm zsiradékot vettek magukhoz az emberek, ám az egyik menü telített zsírban, a másik pedig telítetlen zsírban bővelkedett inkább.

Öt óra elteltével a résztvevők ismét tesztet hajtottak végre teljesítményük felmérésére, majd 1-4 héttel később az egész folyamat megismétlődött, de immár felcserélték a kétféle menüben részesülő csoportokat. A tesztet megelőző napokon a résztvevők először három normál étkezést fogyasztottak, majd 12 órán át nem ettek semmit.

A kutatók megfigyelése szerint azok, akik a sok telített zsírt tartalmazó ételt ették, rosszabbul teljesítettek azoknál, akik az alacsony telített zsírsavat tartalmazó menüt kapták.

hirdetés

Az eredményekkel kapcsolatban a kutatók két dolgot is kiemeltek: egyfelől, hogy mindkét étel ugyanolyan sok zsírt tartalmazott, ám a negatív hatást csak a telített zsírsavat tartalmazónál figyelték meg. Másfelől, hogy nemcsak hosszú távon, de már egyetlen étkezést követően is megfigyelhető volt az összefüggés.

A pontos mechanizmust ugyan nem sikerült feltárni, de a kutatók úgy vélik, hogy a sok telített zsírt tartalmazó eledelek a gyulladásos folyamatok serkentésének révén fejthették ki a negatív hatásukat. Egyelőre azonban ez még csak egy feltételezés, vagyis más okai is lehetnek az összefüggéseknek.

(ScienceDaily)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés