hirdetés
Életmód

Okos tippek, hogy ne kelljen kidobni a narancshéjat

A narancshéj sokféleképpen használható, de mindenek előtt persze tudni kell, hogy kezelték-e olyan szerrel, ami miatt étkezési célból nem használható fel a citrus ezen része, vagy sem.

Okos tippek, hogy ne kelljen kidobni a narancshéjat
hirdetés

Azoknak a narancsoknak a héját, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel, és ezt jelölik is a csomagoláson, egy általános, alapos mosás után süteménybe reszelhetjük, finom teakeverékeket készíthetünk ha szálas teához adjuk, vagy akár salátákat, smoothie-kat is ízesíthetünk velük. Mi több, a kandírozott narancshéj akár gasztroajándékként is tökéletesen megállja a helyét, kiváltképpen egy adag jó minőségű fekete csokiba mártva.

Más a helyzet, ha a narancs héjának kezeltségéről nincs információ, vagy egyenesen az van feltüntetve, hogy nem fogyasztható a gyümölcsnek ez a része. Ilyen esetben inkább valamilyen kreatív ötlettel érdemes előállni, amelynek segítségével a mesés illatot csalogathatjuk elő a narancshéjból.

Az egyik legnépszerűbb megoldás a narancshéj használatára az, hanarancsos potpurrit készítünk belőle, amit akár ajándékként is adhatunk. Persze, utóbbi esetben azért jó, ha a narancshéjakat szépen kockákra vágjuk, vagy akár például egy lyukasztóval csillag, szívecske mintát fabrikálunk belőle, de egy-egy teljes narancsszeletet is meghagyhatunk, hogy szebb legyen az eredmény. A narancshéj (és narancsszeletek) szárítását a sütőben is végezhetjük. Ehhez első lépésként két réteg konyhai papírtörlő között fogjuk fel a narancsban maradt nedvességet, majd sütőpapírra helyezve a héjakat 40 Celsius-fokon (héjak esetében 40, teljes narancsszeletek esetében kb. egy, másfél óra alatt) szárítsuk ki őket. A száraz narancsszeleteket hagyjuk lehűlni, s végül csillagánizzsal, száraz rózsaszirmokkal, fahéjrudakkal, szegfűszeggel, vagy bármilyen más illatos terméssel és fűszerrel együtt helyezzük őket egy szép kis zsákocskába, vagy egyenesen egy tálba a szobában.

Ha a narancsnak a levét használjuk fel, akkor a kettévágott gyümölcs két felének héjából akár kis mécsest is készíthetünk, ami pár percig kellemes citrusillattal töltheti meg a szobát. Első lépésként kaparjuk ki a gyümölcs belsejét a kettévágott narancs héjából, de úgy, hogy a belső kis fehér „ágacska” érintetlen maradjon. Töltsünk e köré olajat, majd gyújtsuk meg az érintetlenül hagyott fehér „ágacskát” – melyet az olaj persze nem lephet el teljesen –, és már élvezhetjük is a rögtönzött mécsest. De figyelem! Csak folyamatos felügyelet mellett, s olyan felületen használjuk, amely nem gyúlékony, és amelyen a narancsmécses nem tud elmozdulni, felborulni, elgurulni.

hirdetés

Ecettel és narancshéjjal finom illatú felülettisztító spray-tis készíthetünk, ami a kisebb konyhai műveletekhez – például csap, mosdókagyló napi letakarítása – megfelelő lehet. Ehhez a narancshéjat gyűjtsük egy zárható üvegbe, majd adjunk hozzá annyi ecetet, hogy ellepje őket, s hagyjuk állni egy-két óráig. Használat előtt szűrjük bele egy spray-s üvegbe az így kapott levet úgy, hogy az üveg félig legyen, majd a maradék felét tiszta, lehetőleg lágy vízzel hígítsuk. Ezzel már kész is a tisztító spray.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés