hirdetés
Életmód

Mennyi kávét lehet inni egy nap?

Sokak számára szinte elképzelhetetlen, hogy a hétköznapokat ne egy csésze kávéval pörgessék fel, vagy a hétvégi lustálkodást ne egy finom tejeskávéval, netán valamilyen kávékülönlegességgel koronázzák meg. Csakhogy felmerülhet a kérdés – mennyi kávé az, ami egy átlagos ember számára már túl sok?

Mennyi kávét lehet inni egy nap?
hirdetés

A kávé fogyasztása mellett és ellen is szólnak érvek, a mértéktelen fogyasztása viszont vitathatatlanul olyasmi, amit nagyon is érdemes elkerülni. Amint arról a ScienceDaily.com beszámolt, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) friss kutatása szerint napi hat adag – vagy ennél nagyobb mennyiségű – kávé elfogyasztás már akár huszonkét százalékkal is növeli a szívbetegség kockázatát.

A kutatók – Ang Zhou és Elina Hyppönen – a kávéfogyasztás a szív- és érrendszerre gyakorolt hosszú távú hatásait vizsgálták, s arra jutottak, hogy a túlzott koffeinfogyasztás magas vérnyomáshoz vezethet, ami pedig a szívbetegség egy előjele lehet. A mostani az első olyan tanulmány, amelyben megfigyeltek egy olyan felső határt állapítottak meg, amelyen túl a kávéfogyasztás már negatív hatással lehet a szív- és érrendszerre.

Elina Hyppönen úgy véli, a legtöbb ember egyetért abban, hogy túl sok kávé fogyasztása után nyugtalanok, könnyebben irritálhatóak lesznek, s akár hányingerük is lehet. Ennek az az oka, hogy a koffein segít, hogy a szervezet gyorsabban és keményebben dolgozzon, csakhogy a kutatás eredményei szerint létezhet egy felső határ, amelynek elérésekor a negatív hatások tapasztalhatóak.

„Tudjuk azt is, hogy az érrendszeri betegségek kockázata nő a magas vérnyomás következtében, amely pedig ismerten következménye lehet a túlzott koffeinfogyasztásnak. Az egészséges szív és vérnyomás fenntartása érdekében az embereknek napi hat csészénél kevesebbre kell korlátozniuk a kávéfogyasztást – adataink szerint a hat volt az a fordulópont, ahol a koffein negatívan kezdte érinteni a szív- ér érrendszer egészségét”

hirdetés

– tette hozzá a kutató.

A kutatás során összesen 347 077, harminchét és hetvenhárom éves személytől nyert adatokat vizsgáltak, s egy bizonyos CYP1A2 nevezetű, a koffein anyagcserét érintő gént is vizsgáltak annak érdekben, hogy a kávéfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának összefüggéseit alaposan vizsgálhassák. Noha az adott gént hordozók szervezete átlagosan négyszer gyorsabban bontotta le a koffeint, az ő esetükben sem látszott biztonságosabbnak a napi hat csésze kávé elfogyasztása.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés