hirdetés
Életmód

Meglepően jót tehet a szív- és érrendszernek az áfonya

Az áfonya kék színét adó fitovegyületek egy új tanulmány szerint jelentősen hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez.

Meglepően jót tehet a szív- és érrendszernek az áfonya
hirdetés

Egy új tanulmány szerint az antociánok – vagyis az áfonya kékes színét adó fitovegyületek – miatt van kifejezetten jó hatással az áfonya a szív- és érrendszer egészségére. A kutatás eredményeit a The Journals of Gerontology: Series A nevű lapban publikálták, a tanulmány vezető szerzője Ana Rodriguez-Mateos, a King’s College London PhD hallgatója.

A kutatók összesen negyven, a kutatás elején teljesen egészséges embert vizsgáltak, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportra. A medicalnewstoday.com portál beszámolója szerint a kutatás első felében az egyik csoport tagjai napi 200 gramm áfonyát fogyasztottak el ital formájában, míg a kontrollcsoport áfonya nélküli italt kapott.

Az áfonya hatásainak vizsgálatához a kutatásba vont önkéntesek vérnyomását, valamint a felkarverőereikben jellemző áramlás-indukálta érdilatációt (FMD) is mérték. Utóbbi méréssel azt lehet megállapítani, hogy mennyire tágul a verőér magasabb pulzusszám hatására, a mért érték pedig a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának jelzője lehet.

A kutatás második felében a kutatók összehasonlították azt is, hogy mennyiben eltérőek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatások abban az esetben, ha valaki nem áfonyát, hanem az antocitánokat tiszta formájukban fogyasztja. Emellett egy ásványi anyagokban, rostban és vitaminban az áfonyához hasonlító, de antocitánt nem tartalmazó kontrollitalt is alkalmaztak.

hirdetés

A kutatók megfigyelése szerint az áfonyás italok már két órával a fogyasztásukat követően is pozitív hatást fejtettek ki, mindamellett az antocitánokat tartalmazó ital is javította az endotéliális működést az egészséges emberek esetében, méghozzá attól függően kisebb vagy nagyobb mértékben, hogy az emberek mennyit kaptak belőle.

Amint azt megfogalmazták, miközben az antocitános ital közel azonos hatást fejtett ki, mint az áfonyás, addig az áfonyához csak rosttartalmában, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmában hasonlító ital e téren jelentős hatással nem bírt.

Egy hónap elteltével a napi 200 gramm áfonya elfogyasztásának hatására a résztvevők vérnyomása átlagosan 5 higanymilliméterrel csökkent, ami azért is érdekes, mert a kutatók szerint ez közel hasonló azokhoz az értékekhez, amelyet gyógyszerekkel lehet elérni.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés