Életmód

Március elején már vethetünk néhány növényt

A tavasz közeledtével lassan elérkezik a kert gondozásának ideje is, és márciusban már több növényt vethetünk is. De lássuk, melyek is ezek?

Március elején már vethetünk néhány növényt
hirdetés

Hamarosan itt a március, így lassacskán már kezdhetjük tervezgetni, hogy mi, hová kerüljön ki a konyhakertben. Egyes növényeket még csak bent vagy fóliasátorban kezdhetünk vetni, de akad néhány növény, amely – hacsak nem fagyos a föld – már március elején is helybe vethető.

Persze, az időjárási előrejelzéseket is érdemes figyelni, hiszen tartós fagyok közeledtének esetében jobb döntés lehet még egy kicsit várni a magok elvetésével. Amennyiben pedig váratlanul érne minket az esetlegesen zord időjárás, úgy fóliás takarással kímélhetjük meg az elvetett kis magokat és cseperedő növényeket a komolyabb károsodástól.

hirdetés

Helybe vethető március első felében már a zöldborsó, a lestyán, a sóska, a fejes saláta, a hónapos retek, a cékla, a paszternák, a spenót, a sárgarépa, a kakukkfű, a lestyán, a levendula (ez utóbbit ősszel még ideálisabb vetni), a citromfű, a dughagyma, a lóbab, a mángold és a mák is. Március második felétől egyebek mellett már a rukkolával és csicsókával is próbálkozhatunk.

A hosszú fejlődésű növények palántáit is kezdhetjük nevelgetni, így a kel- és fejeskáposztát, a dinnyét, a paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt és a karfiolt is érdemes palántázni. Ilyen esetben a majdani kiültetést mindig úgy végezzük, hogy előbb fokozatosan hozzászoktatjuk a palántákat (például szellőztetéssel) a kinti körülményekhez.

A virágos növények közül a tulipánok hagymáit is kihelyezhetjük már a kertbe.


hirdetés

További híreink
hirdetés