hirdetés
Életmód

Lényegében megvakult egy fiatal, aki csak sült krumplit és chipset evett

Szakértők egy tizenhét éves fiatal példáján szemléltették, hogy milyen veszélyes is lehet az, ha valaki túl válogatós, a fiú ugyanis visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedett el, miután szinte kizárólag chipset és sült burgonyát volt hajlandó megenni.

Lényegében megvakult egy fiatal, aki csak sült krumplit és chipset evett
hirdetés

A fiúról bristoli szemészek gondoskodtak, miután látására már olyan szintre romlott, hogy lényegében vaknak minősült. A fiatal azért jutott el eddig a pontig, mert az általános iskola után kizárólag sült krumplit, Pringles chipset, fehér kegyeret, valamint alkalomadtán egy-egy szelet sonkát vagy szalámit evett – derül ki a BBC cikkéből.

A teszteredmények alapján az derült ki, hogy a fiatal állapotát a súlyos vitamin- és tápanyaghiány okozta. A fiú először tizennégy évesen kereste fel háziorvosát azért, mert nem érezte jól magát és folyton fáradt volt, s már ekkor kiderült, hogy B12 vitamin hiánya van, amire étrend-kiegészítőt kapott. Ennek ellenére sem a vitamint nem szedte, sem pedig az egyoldalú étrendjén nem változtatott a fiatal.

Három évvel később a bristoli szemészeti kórházba került, ahol egyre romló látása miatt kezelték őt. Az őt kezelő szemészorvos, Dr. Denize Atan szerint a fiú igazából soha nem evett zöldségeket és gyümölcsöket, és a chips és sült krumpli mellett is csupán egy-egy szelet sonka vagy fehér kenyér jelentette a változatosságot az étrendjében. Az orvos szerint a fiatal a többi étel állagát nem tudta elviselni, s ezért étkezett egyoldalúan.

A szemészorvosok ismét megvizsgálták a fiatal szervezetében jellemző vitamin-szintet, és azt találták, hogy nemcsak B12 vitaminból nem fogyasztott eleget, de számos más tápanyag és vitamin, így a szelén, a réz és a D-vitamin készletei is kiürültek.

hirdetés

Noha a fiú súlya rendben volt, mégis rendkívüli módon alultápláltnak minősült emiatt, és a csontozatából is eltűntek az ásványi anyagok, ami az ő korában kifejezetten megdöbbentő az orvosok szerint.

Emellett látását is lényegében elvesztette, és noha még megmaradt periferikus látásának köszönhetően valamennyire tud boldogulni egyedül sétálva is, a látásromlás elérte azt a szintet, amikor már vaknak nevezhető. Mivel a látását a látótér közepén veszítette el, ezért nem vezethet, nem tud olvasni, nem tud televíziót nézni, és az emberi arcokat sem ismeri fel.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés