hirdetés
Életmód

Lényegében megvakult egy fiatal, aki csak sült krumplit és chipset evett

Szakértők egy tizenhét éves fiatal példáján szemléltették, hogy milyen veszélyes is lehet az, ha valaki túl válogatós, a fiú ugyanis visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedett el, miután szinte kizárólag chipset és sült burgonyát volt hajlandó megenni.

Lényegében megvakult egy fiatal, aki csak sült krumplit és chipset evett
hirdetés

A fiúról bristoli szemészek gondoskodtak, miután látására már olyan szintre romlott, hogy lényegében vaknak minősült. A fiatal azért jutott el eddig a pontig, mert az általános iskola után kizárólag sült krumplit, Pringles chipset, fehér kegyeret, valamint alkalomadtán egy-egy szelet sonkát vagy szalámit evett – derül ki a BBC cikkéből.

A teszteredmények alapján az derült ki, hogy a fiatal állapotát a súlyos vitamin- és tápanyaghiány okozta. A fiú először tizennégy évesen kereste fel háziorvosát azért, mert nem érezte jól magát és folyton fáradt volt, s már ekkor kiderült, hogy B12 vitamin hiánya van, amire étrend-kiegészítőt kapott. Ennek ellenére sem a vitamint nem szedte, sem pedig az egyoldalú étrendjén nem változtatott a fiatal.

Három évvel később a bristoli szemészeti kórházba került, ahol egyre romló látása miatt kezelték őt. Az őt kezelő szemészorvos, Dr. Denize Atan szerint a fiú igazából soha nem evett zöldségeket és gyümölcsöket, és a chips és sült krumpli mellett is csupán egy-egy szelet sonka vagy fehér kenyér jelentette a változatosságot az étrendjében. Az orvos szerint a fiatal a többi étel állagát nem tudta elviselni, s ezért étkezett egyoldalúan.

A szemészorvosok ismét megvizsgálták a fiatal szervezetében jellemző vitamin-szintet, és azt találták, hogy nemcsak B12 vitaminból nem fogyasztott eleget, de számos más tápanyag és vitamin, így a szelén, a réz és a D-vitamin készletei is kiürültek.

hirdetés

Noha a fiú súlya rendben volt, mégis rendkívüli módon alultápláltnak minősült emiatt, és a csontozatából is eltűntek az ásványi anyagok, ami az ő korában kifejezetten megdöbbentő az orvosok szerint.

Emellett látását is lényegében elvesztette, és noha még megmaradt periferikus látásának köszönhetően valamennyire tud boldogulni egyedül sétálva is, a látásromlás elérte azt a szintet, amikor már vaknak nevezhető. Mivel a látását a látótér közepén veszítette el, ezért nem vezethet, nem tud olvasni, nem tud televíziót nézni, és az emberi arcokat sem ismeri fel.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés