hirdetés
Életmód

Kiderült, mitől lesz nagyszerű egy csoki állaga

Kutatók egy 140 éves keverési eljárás vizsgálata során állításuk szerint rájöttek arra, hogy mitől lesz igazán kiváló egy csoki állaga. Eredményeiktől azt remélik, hogy a jövőben segíthetnek majd a népszerű édességek zsírtartalmának csökkentésében úgy, hogy az állag tökéletes maradjon.

Kiderült, mitől lesz nagyszerű egy csoki állaga
hirdetés

Kutatók felfedték a konsolás nevű, a csokoládé jellegzetesen sima, selymes állagát adó eljárás alapjait képező fizikai jellegzetességeket. A kutatásuk eredményei a jövőben lehetővé tehetik, hogy a csokoládék előállításánál kevesebb zsiradékot használjanak, s így kevésbé legyen hizlaló az előállított édesség – számol be róla a ScienceDaily cikkében.

Az Edinburgh-i Egyetem vezette kutatócsoport a svájci Lindt csokoládégyár által 1879-ben kifejlesztett konsolási eljáráshoz hasonlatos technikával készített folyékony csokoládékat, amelyeknek sűrűségét, valamint folyékonyságát mérték is.

Amint azt megfigyelték, a konsolás képes lehet megváltoztatni a mikroszkopikus cukorkristályok és más hasonló összetevők tulajdonságait.

Ez idáig a folyamatot tudományosan nem igazán vizsgálták sikerrel, az új kutatás során azonban megfigyelték, hogy a konsolás hatására azért válik simává az olvasztott csoki, mert az eljárás csökkenti az alapanyagok csomósságát, és egyenletes részekké bontja le őket. A konsolás kifejlesztése előtt a csokoládénak darabosabb állaga volt, hiszen az összetevők nem keveredtek el elég alaposan a kakaóvajjal.

hirdetés

A kutatók szerint eredményeik segítséget jelenthetnek abban, hogy a csokoládékat a jövőben hasonlóan jó állaggal, de kevesebb zsiradékkal állítsák elő, de más iparágakban is hasznuk származhat az információkból, amikor folyékony anyagot kevernek el darabosabb anyagokkal.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban jelent meg.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés