hirdetés
Életmód

Jót tesz az idős emberek egészségének, ha meglelik életük értelmét

Ahogyan az emberek idősödnek, az életük egyre inkább megváltozik, így például karrierjük a végéhez közeledhet, és az általuk ismert emberek is egyre közelednek az életük végéhez. Ebben az időszakban a Journal of Clinical Psychiatry nevű lapban megjelent tanulmány szerint az embereknek ismét szüksége lehet arra, hogy megleljék, mi az, ami értelmet adhat az életüknek.

Jót tesz az idős emberek egészségének, ha meglelik életük értelmét
hirdetés

A tanulmány szerint – amelyet a Kaliforniai Egyetem San Diegói Orvostudományi Kara végzett – összefüggés figyelhető meg az élet értelmének meglelése és a jó fizikai, mentális és kognitív működés között. Dilip V. Jeste, a tanulmány vezető szerzője egyenesen úgy fogalmazott, hogy azok, akik találtak valamit, amit az életük értelmének tekinthetnek, egészségesebbek és boldogabbak voltak azoknál, akik nem tudtak semmit megnevezni életük értelmeként.

Noha az élet értelmét gyakorta kereshetjük, amikor középkorú személyként ott a család, a munka és a számos barát vagy jó ismerős, sokaknál háttérbe szorul ez a kérdés. Mint fogalmaztak, a húszas éveiben az ember aktívan keresi élete partnerét, valamit igyekszik kibogozni, hogy ki is ő valójában, ám a harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben járva az átlagos embereknek már biztos párkapcsolatuk, családjuk és karrierjük lehet, így alább is hagynak az élet értelmének keresgélésében.

Csakhogy aztán úgy nagyjából hatvan éves koruk után a dolgok határozottan változni kezdenek, kezdve azzal, hogy búcsút mondanak a karrierjüknek, egyre nagyobb eséllyel küzdenek egészségi problémákkal, és barátaik, családtagjaik közül is mind többen érhetnek életük végéhez. Mivel pedig életük nagy változásokon megy keresztül, újfent szeretnék meglelni az élet értelmét, és meghatározni, mit tévők legyenek a még előttük álló idővel.

Sokak számára fontos, hogy „boldog befejezést” adjanak életüknek, és ilyen törekvések nélkül a tanulmány szerint több nehézséggel nézhetnek szembe fizikai és mentális síkon is.

hirdetés

A kutatók összesen 1042 embertől származó adatokat vizsgáltak, akik 2013 januárja és 2014 júniusa között vettek részt egy, az idősödéssel összefüggő felmérésben. Mindannyian San Diego megye lakosai voltak, életkoruk 21 évtől egészen az akár száz évet is meghaladó tartományig terjedt.

A legtöbb ember esetében 60 éves korra már inkább az élet értelmének jelenléte dominált annak keresésével szemben, vagyis ennyi idős korukra a legtöbben úgy vélték, már megtalálták azt, ami értelmet adhat az életüknek. S noha az idősebb korra a fizikai egészség már természetesen jellemzően rosszabb volt, statisztikailag jobb egészségnek örvendtek azok, akik úgy vallottak, meglelték az élet értelmét. A 60 év feletti korosztályban még erősebb volt ez utóbbi összefüggés, vagyis minél idősebb volt valaki, annál többet nyomott a latban, hogy sikerült-e megtalálnia élete értelmét.

A mentális egészség az idősödéssel jellemzően nem romlott, ha eközben az emberek meghatározták életük értelmét, azonban kedvezőtlenebb volt azok mentális egészsége, akik még ekkor keresgélték csak életük értelmét.

(MedicalNewsToday)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés