hirdetés
Életmód

Jót tesz a szívnek a rendszeres áfonyafogyasztás egy tanulmány szerint

Napi egy csésze áfonya elfogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát egy új, a Kelet-Angliai Egyetem által, a Harvard Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint. A kutatás eredményei az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban jelentek meg.

Jót tesz a szívnek a rendszeres áfonyafogyasztás egy tanulmány szerint
hirdetés

A kutatás eredményei szerint napi csupán 150 gramm áfonya elfogyasztása akár 15 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – írja a ScienceDaily.com.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kékáfonya fogyasztása van-e bármilyen hatással a metabolikus szindrómára, amely pedig több olyan tünetért is felelős lehet, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Aedin Cassidy, a kutatás vezetője azt mondta, hogy a metabolikus szindrómában szenvedőknél jelentősen megnövekedik a szív- és érrendszeri betegségek, a sztrók és a cukorbetegség kockázata is. A gyógyszerek mellett a kutató szerint nagy a szerepe az életmódbeli változásoknak is, így például az akár kisebb változtatásoknak az étrendben.

A kutató felidézte, hogy korábbi kutatások szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak áfonyát, később kisebb valószínűséggel szenvedtek 2-es típusú cukorbetegségben, valamint szív- ér érrendszeri betegségben. Ennek oka az lehet, hogy az áfonyában nagy mennyiségben fordul elő természetes antocitán, amely jó hatásai mellett a gyümölcs kék színét adja.

hirdetés

Új kutatásukkal azt szerették volna felderíteni, hogy azok esetében is segít-e az áfonya, akiket már diagnosztizálták a metabolikus szindrómával, amely a szívbetegség egy kockázati tényezője. A kutatásba összesen 138 túlsúlyos és elhízott embert vontak be, akik életkora 50-től 75 évig terjedt, s akik már metabolikus szindrómával küzdöttek. A kutatás hat hónapig követte nyomon ezeket az embereket.

A kutatás során napi 150, illetve 75 gramm áfonyát ettek az emberek, a kontrollcsoport tagjai a fagyasztva szárított gyümölcs helyett mesterségesen színezett, a gyümölcsre hasonlító eledelt kaptak áfonya helyett.

Azoknál, akik napi 150 gramm áfonyát ettek, tartós javulást figyeltek meg az érrendszerben, ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 12-15 százalékos csökkenését eredményezheti, ám meglepő módon akik csak napi fél csésze áfonyát ettek, azoknál nem figyeltek meg érdemi javulást.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés