hirdetés
Életmód

Három gyógynövény-tea, ami segíthet megfázás esetén

A nyirkos, hideg idő beköszöntével könnyebben elkaphatjuk a kellemetlen tüneteket okozó, ilyenkor szezonális vírusos fertőzéseket is, de ha csak enyhébbek a tünetek, akkor gyakran a gyógynövények és a pihenés is elegendőek ahhoz, hogy hamarabb kilábaljunk a betegségből.

Három gyógynövény-tea, ami segíthet megfázás esetén
hirdetés

Olykor meglepően nagy segítséget tudnak nyújtani a gyógynövények is bizonyos tünetek ellen, és ez akkor sincsen másként, ha a megfázásos tüneteket szeretnénk enyhíteni. Ezúttal három olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek éppen ilyen célra hatásosak.

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág egyik nagy előnye, hogy a teája nem kellemetlen ízű, így biztosan el is fog fogyni, ha már egyszer elkészítjük a forrázatot. A kasvirág, vagy más néven Echinacea nemcsak antioxidánsokban gazdag, de egyúttal az immunrendszer stimulálása révén segíthet leküzdeni a vírusok, baktériumok okozta fertőzéseket. Egyes kutatások szerint a kasvirág teájának fogyasztása általánosságban segíthet a náthás tünetek gyorsabb leküzdésében, azonban ahhoz, hogy ezt bizonyosan állíthassuk, még további kutatások lehetnének szükségesek.

Bodzavirág (fekete bodza)

hirdetés

A bodzavirág-szörp a tavasz és a nyár nagy slágere, de télen sem hagy minket cserben ez a fantasztikus, illatozó virágú növény, hiszen a szárított bodzavirágból készült tea ilyenkor éppen a megfázás tüneteinek enyhítésében nyújthat segítséget. Nemcsak a népi gyógyászatban alkalmazták a megfázás ellen a bodzavirág-teát, de egyes kutatások is arra engednek következtetni, hogy az influenzás, megfázásos megbetegedések időtartamát lecsökkentheti, amennyiben valaki bodzavirág teát fogyaszt. Aki esetleg maga gyűjti a bodzavirágot, mindenképpen ügyeljen arra, hogy a fekete bodza virága gyűjthető, míg a gyalogbodzáénak mérgező hatása van.

Kamilla

A legtöbben ugyan már valószínűleg jól ismerik a kamilla kedvező hatásait, de azért nem hagyhattuk ki a felsorolásból. A kamillavirágzatból készült tea mindenek előtt gyulladáscsökkentő hatásával vívta ki népszerűségét, ami egyaránt használhatóvá teszi a torokfájásos és a bélrendszert érintő egyes tünetek ellen is. Nagyon hosszas kúrát azért nem érdemes tartani, mert ha több héten, hónapon át nagy mennyiségben fogyasztjuk, az a májat valamilyen szinten károsíthatja. (Vagyis, a kamillavirág-kúrák között ideális esetben több hetes szünetet érdemes tartani.)

Tipp - a citrom és a méz is segít!

Nemcsak maguk a gyógynövények lehetnek jó hatással, de akár az is újabb segítséget jelenthet, ha friss citromot facsarunk a gyógynövényteákba, és mézzel ízesítjük őket.

(A borítókép forrása: pixabay.com / ricardokosloff)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés