hirdetés
Életmód

Fűszeres sütőtöklekvár, ami különlegességével könnyedén elkápráztat

A befőzések időszakának lassacskán vége, hiszen esetleg a kökényen és csipkebogyón kívül más hagyományos gyümölcs és termés jelenleg már nem igazán áll rendelkezésre frissen. Az Olaszországban és Franciaországban egyaránt nagy múltra visszatekintő sütőtöklekvár elkészítésének azonban épp most lehet érdemes nekilátni!

Fűszeres sütőtöklekvár, ami különlegességével könnyedén elkápráztat
hirdetés

November-decemberben egyre kevesebb alapanyaggal dolgozhatnak azok, akik esetleg lekvárkészítésen vagy befőzésen gondolkoznak. Persze, akad azért így is lehetőség: a kökény, a narancs, a mandarin és a csipkebogyó még ilyenkor is jó választás lehet.

Aki azonban igazi különlegességre vágyik, annak érdemes kipróbálnia a sütőtöklekvárt is, amelyet hagyományosan pirítóssal vagy sajttal kínálnak Nyugat-Európa bizonyos területein. Ráadásul ha van már egy adag kész főtt (vagy sült) sütőtökből készült püré otthon, nagyjából fél óra alatt elkészíthető maga a dzsem.

Hozzávalók:

  • 430 gramm sütőtökpüré
hirdetés
  • Két csésze kristálycukor
  • Két csésze cider
  • Egy csésze friss, reszelt vagy apróra kockázott, hámozott gyömbér
  • Fél teáskanál őrölt fahéj
  • Fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • Egy (bio)narancs reszelt héja – a fehér része már ne kerüljön bele, nehogy keserű legyen tőle a dzsem
  • Egy csipet só

Elkészítés

  1. Előkészület gyanánt alaposan, forró vízben mossuk ki a befőttesüvegeket. Érdemes a dunsztoláshoz szükséges plédeket, pokrócokat is elővenni még idejében.
  1. Egy nagy lábasban kezdjük melegíteni alacsony láng felett a hozzávalókat kevergetés mellett, ügyelve arra, hogy ne égjen le a lábas aljára és oldalára a cukros tökpüré.
  1. Általában összesen 25-30 percig kell főzni a sütőtökpürét, mire az eredeti térfogata nagyjából felére-kétharmadára csökken és sűrűvé válik. Akkor lesz jó a sütőtöklekvár, ha a fakanál nyomán nem folyik össze azonnal a püré.
  1. A kész lekvárt töltsük a befőttesüvegekbe, azokat zárjuk le tökéletesen, majd száraz dunsztban hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  1. Ha a dunsztolást kihagynánk, akár fagyasztóba is kerülhetnek a már lehűlt lekváradagok, de akkor ne töltsük tele a befőttesüvegeket, vagy használjunk inkább műanyag tárolóedényt.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Bru-nO)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés