hirdetés
Életmód

Finom, ráadásul egészséges csemege a sárgadinnye

A zamatos, lédús sárgadinnye kedvelt nyári csemege, amely felüdülést hozhat a forró napokon, emellett azonban az egészségünkre is jó hatással lehet. Nagy előnye például, hogy a számos vitamin, ásványi anyag, illetve az antioxidánsok mellett sok vizet is tartalmaz, ami szervezetünk hidratációjában is segítséget nyújthat.

Finom, ráadásul egészséges csemege a sárgadinnye
hirdetés

Az antioxidánsoknak számos pozitív hatást tulajdonítanak, amelyek alapja, hogy segítenek megelőzni a sejtekben történő károsodásokat, méghozzá az anyagcsere során keletkező úgynevezett szabad gyökök, s az azok okozta oxidatív stressz mérséklésével – derül ki a ScienceDaily.com oldalon megjelent cikkből.

A sárgadinnyében található antioxidánsok egyebek mellett

  • a szelén,
  • a béta-karotin,
hirdetés
  • a C-vitamin,
  • a lutein,
  • a zeaxantin, illetve
  • a kolin.

A portál szerint azasztmások számára értékes béta-karotin is található a sárgadinnyében, amely segíthet a felnőttkori asztma elkerülésében. Béta-karotinból egyébként 177 gramm (kb. egy csésze) sárgadinnyében 3 580 mikrogramm található, miközben a napi ajánlott mennyiség egy átlagos felnőtt nő számára 14 000, egy férfi számára pedig 18 000 mikrogramm. A sárgadinnyében megtalálható C-vitamin ugyancsak némi védő hatást nyújthat az asztma ellen – egy csészényi ilyen gyümölcs egy átlagos nő számára akár szinte a teljes napi ajánlott C-vitamin mennyiséget is tartalmazhatja. Egy 2010-es tanulmány szerint pedig a kantalupban is megtalálható kolin rendszeres fogyasztása csökkentette a szervezetben lévő gyulladásokat az asztmás embereknél.

A sárgadinnyében található kálium, C-vitamin, kolin, illetve a sok rost a szív- és érrendszer működését is támogatja: egyebek mellett a kálium csökkentheti a vérnyomást, s egy csészényi sárgadinnyében a napi ajánlott káliumbevitel 10 százaléka található meg.

Természetesen a sok élelmi rost az emésztést is segíti, illetve ha rendszeresen sok rostban gazdag ételt eszünk, az egészséges, kiegyensúlyozott emésztőrendszert eredményezhet.

Mivel egy csészényi – vagyis 177 gramm – sárgadinnyében 160 gramm víz található, ezért szervezetünkhidratálására is alkalmas lehet, annál is inkább, mert emellett bizonyos elektrolitok – így a nátrium, kalcium és magnézium – ugyancsak megtalálhatóak a gyümölcsben. Ez utóbbiak pótlására azért is van szükség, mert például az izzadás során szervezetünk veszít az addigi „elektrolit-tartalékaiból”, s ezzel némiképp felborulhat az egyensúly.

A benne található C-, E-, és A-vitaminnak köszönhetően aszép, egészséges haj és bőr érdekében is érdemes lehet néha sárgadinnyét enni, ráadásul a szelén és a cink ugyancsak hasznosnak bizonyulhatnak e tekintetben.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés