hirdetés
Életmód

Egészségünknek is jót tesz az őszibarack

A közérzetünkről nem is beszélve, miután elmajszolunk egy ízletes, lédús őszibarackot!

Egészségünknek is jót tesz az őszibarack
hirdetés

Az őszibarackban az az érdekes, hogy különösebben nagy mennyiségben nem tartalmaz egyetlen ásványi anyagot sem, miközben azonban kiegyensúlyozott „mixe” található meg e gyümölcsben a C-vitaminnak, káliumnak és vasnak, ráadásul még a rosttartalma is magas.

A MedicalNewsToday portál cikke szerint az őszibarack rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr egészségéhez és szépségéhez, mivel a benne található C-vitamin erős antioxidáns, s egyúttal fontos szerepet játszik a kollagén termelődésében. Mint felidézik, egy 2015-ös tanulmányban megfigyelték, hogy az étrend C-vitaminnal történő kiegészítése legalább a bőr megjelenésének egy aspektusán javított, ide értve a ráncok csökkenését, a bőr rugalmasságát, vagy éppen a bőr egészséges színét is.

Emellett a napi rostbevitel biztosításában is fontos lehet az őszibarack szerepe, hiszen egy csésze őszibarack közel 2,52 gramm rostot tartalmaz. A napi ajánlott rostbevitel egyébként a nők számára 22,4-28, a férfiak számára pedig 30,8-33,6 gramm. A megfelelő rostbevitel azért is fontos, mert egyebek mellett a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát csökkentheti.

Ideális lehet az őszibarack arra is, hogy némi kálium-utánpótlást vegyünk magunkhoz általa. Egy csésze barackban nagyjából 319 milligramm kálium van, ami a napi ajánlott bevitel 6,8 százaléka. Noha sok más táplálékban található nagyobb arányban kálium, azért az őszibarack sem egészen hanyagolható e kérdésben.

hirdetés

Mindezek tetejében – ugyancsak egy csészényi – őszibarackban 0,42 milligramm vas is található, ami az egy felnőtt számára ajánlott napi bevitelnek nagyjából a 2,3 százaléka.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés