hirdetés
Életmód

Az egészen apró kedvességek is növelhetik a munkavállalók teljesítményét és hangulatát

Akár az olyan aprónak tűnő kedves gesztusok is sokat javíthatnak a munkavállalók teljesítményén és egészségén, mint amikor például friss gyümölcsöt kapnak munkaadójuktól ebédre. Az erről szóló kutatás során kínai buszsofőröknek adtak az ebédjükhöz almát, akik ennek hatására magabiztosabbá váltak munkahelyi teljesítményük iránt, és a depresszió mértéke is csökkent náluk.

Az egészen apró kedvességek is növelhetik a munkavállalók teljesítményét és hangulatát
hirdetés

Bu Zhong egyetemi docens elmondása szerint ugyan a megfelelő megoldást a béremelés és a munkateher csökkentése jelenti, de amikor erre nincsen lehetőség, olyankor a kis felajánlások is hasznosak tudnak lenni. Mint megjegyezte, ismert az, hogy a buszvezetők bizonyos egészségügyi problémákkal szemben a stresszes munkakörnyezet, a kiszámíthatatlan forgalom, a rendszertelen étkezések és a nem szabályosan váltakozó munkarend miatt sérülékenyebbek, ráadásul miután ülőmunkáról van szó, ahol gyakran szinte folyamatos rázkódás is éri a testet, ezért az izomrendszer és a gerinc, de az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer is fokozott veszélynek van kitéve.

A kínai kutató éppen ezért kollégáival 86 helyi buszvezető esetében folytatott egy kutatást, amelynek során a megszokott ebédhez a sofőröknek egy adag friss gyümölcsöt – almát vagy banánt – csomagoltak három héten át – derül ki a ScienceDaily cikkéből.

A kutatócsoport kérdőíveket is kitöltetett a buszvezetőkkel három alkalommal, s a kutatás eredményeit az International Journal of Occupational Safety and Ergonomics nevű lapban közölték.

A tanulmány szerint azt figyelték meg, hogy a buszvezetők már az első héten csökkenést figyeltek meg a depressziós tünetekben a kutatás előtti egy hetes időszakhoz képest. Eközben arra figyeltek fel, hogy a munkavállalók magabiztosabbá váltak munkateljesítményüket illetően is.

hirdetés

Noha egy adag extra gyümölcs semmiségnek tűnhet, látható, hogy ennek ellenére is jelentős pozitív hatást lehet elérni vele. A kutatás szerint a munkavállalók mindenféle pozitív változásra nagy érzékenységgel reagálnak a munkahelyükön, így addig, amíg nem sikerül elérni az érdemibb fejlesztéseket a munkakörülményekben vagy a fizetések tekintetében, a kutató szerint az ehhez hasonló apró kedves gesztusok is segíthetnek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés