hirdetés
Életmód

Arcmaszk és szemüveg: hogyan kerüljük el az állandó bepárásodást?

Akinek nem kell a nap nagy részében szemüveget viselnie, valószínűleg nem is sejti, s talán nem is érti, milyen kellemetlen, sőt, olykor már frusztráló tud lenni, amikor hűvösebb időben minden egyes levegővételnél „elhomályosul” a látótér, miután a lencsén pára jelenik meg. De szerencsére akad megoldás erre a problémára is, s reméljük, e cikkünk némi segítséget jelent majd a szemüveghordóknak ebben az időszakban – különösen a hűvösebb, esős napokon.

Arcmaszk és szemüveg: hogyan kerüljük el az állandó bepárásodást?
hirdetés

Mindenek előtt érdemes tudni, hogy ha túl gyakran, és túl nagy problémát jelent a szemüveglencse párásodása, akkor valószínű, hogy nem is illeszkedik megfelelően az orrnyeregnél a maszk. Érdemes olyan méretű maszkot választani, ami jól illeszkedik az arcra, de például az egyedi textilmaszkoknál megoldás lehet az is, ha kifejezetten a saját arcméreteinkhez szabottan kérjük azok elkészítését.

A Today.com cikkében azt ajánlják, hogy aki olyan maszkot visel, amelynek a tetején fémszál található, az illessze a fémet az arcvonalához, míg aki állítható méretű arcmaszkot visel, próbálja szorosabbra kötni. Az egészségügyi maszkok esetében – amilyen az N96 típusú is – ideális esetben nem is szökik fölfelé levegő.

A lapnak nyilatkozó szakember megoldásnak vélte azt is, hogy egy picit lejjebb helyezzék az érintett szemüvegviselők a maszkot, hogy az az orrukat továbbra is fedje, ám a fent kiszökő pára a szemüveghez érve már valamivel jobban vegyüljön a környezetében lévő levegővel. Mindazonáltal fontos, hogy túlzottan ne toljuk lejjebb a maszkot, hiszen az éppen azt a célt szolgálja, hogy eltakarja az orr és a száj nagy részét.

A lap szerint emellett a szemüveg párásodásaárulkodó jele lehet annak is, hogy a maszk máskülönben nem engedi szabadon áramlani ki-be a levegőt, s ilyen esetekre például a jó légáteresztő képességű HEPA-szűrőket ajánlották.

A Today.com cikke szerint kaphatóak párásodás mentesítő spray-k is, ha valakit nagyon zavarna már ez a kellemetlenség. Noha a cikkben ajánlják a lencse szappanos mosását (mert ezzel vékony réteg képződik rajta, ami akadályozza a párásodást), más források szerint ez roncsolhatja a lencséket, így nem kifejezetten ajánlott e módszerrel próbálkozni. (A szappanos mosást a lenti videóban is ajánlják az előbbi ellenére - emellett azonban itt megjelenik egy új ötlet is. Eszerint, ha a maszk tetejére egy kis szűrődarabot hajtogatunk, az megállíthatja a levegő az irányba történő kiszökését.)

Szerencsére a száraz, napos időben nem jellemző a lencse párásodása, és mivel nyakunkon a nyár, remélhetőleg nem is lesz már sok dolgunk a párásodó szemüvegekkel.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés