hirdetés
Életmód

Akár viszonylag kevés feldolgozott hústermék is növelheti a rák kockázatát

Akár kisebb mennyiségű vörös és feldolgozott hús, így például napi egy szelet bacon is növelheti a bélrák kockázatát egy kutatás szerint.

Akár viszonylag kevés feldolgozott hústermék is növelheti a rák kockázatát
hirdetés

Az Oxfordi Egyetem vezette, a Cancer Research UK által támogatott friss kutatás újabb bizonyítékkal szolgálhat arra, hogy a vörös húsok fogyasztása káros lehet az egészségre. A kutatók egy közel félmillió ember megfigyelésével nyert adatbázist elemeztek, s a hat évig tartó kutatásuk során a megfigyelt emberek közül összesen 2609 személy esetében alakult ki bélrák - írja a BBC.

A kutatók megfigyelése szerint akár 20 százalékkal is növelte a bélrák kialakulásának kockázatát az, ha valaki nem csak napi egy, hanem napi három szelet bacont evett, miközben minden 10 ezer megfigyelt emberből, akik napi 21 gramm vörös feldolgozott húst fogyasztottak, negyvenen később bélrákban szenvedtek. Ez a szám negyvennyolcra emelkedett azok esetében, akiknél a napi fogyasztás elérte a 76 grammot.

A Cancer Research UK közlése szerint évente az Egyesült Királyságban az ott diagnosztizált 41 804 bélrákos esetek közül mintegy 5400-at meg lehetett volna előzni azzal, ha az emberek egyáltalán nem fogyasztottak volna feldolgozott hústermékeket. Egyúttal azonban elismerték, hogy a dohányzáshoz képest még így is csekély a feldolgozott húsok fogyasztásának hatása, hiszen a cigarettázás számlájára évi 54 300 rákos megbetegedés írható.

Az angliai egészségügyi hivatal felmérései szerint sok ember továbbra is túl sok vörös és feldolgozott húst eszik, szakértők pedig azt tanácsolják az ilyen személyeknek, hogy mérsékeljék az érintett eledelek fogyasztását. Az ajánlásuk szerint azoknak, akik napi 90 grammnál több feldolgozott hústerméket fogyasztanak, napi 70 grammra kellene csökkenteniük annak mértékét.

hirdetés

A brit egészségügyi szolgálat – az NHS – szerint ugyanakkor a vörös húsoknak van pozitív egészségügyi hatása is például a bennük található fehérjének és vasnak köszönhetően, ám fontos, hogy megfelelő egyensúlyt találjanak az emberek, és annyit egyenek az ilyen húsokból, amely mennyiség nem növeli a lehetséges kockázatokat.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés