hirdetés
Életmód

Akár hetekre előre is elkészítheted ezt a szuper mézeskalácsot!

A karácsonyi sütés-főzést bizony nem mindig egyszerű úgy időzíteni, hogy mindenre legyen idő, különösen akkor nem, ha az olyan fogásokat is az utolsó pillanatra hagynánk, amelyeket nemhogy el lehet készíteni előre, de egy-két hét „állással” még javíthatunk is az ízükön, állagukon.

Akár hetekre előre is elkészítheted ezt a szuper mézeskalácsot!
hirdetés

Ez a mézeskalács is ilyen, amelyet nagyjából két héttel az ünnepek előtt érdemes megsütni, hogy így legyen ideje az ízeknek „összeérni”, és a tésztának megpuhulni. A dekorálással persze lehetőleg várjunk a karácsony előtti napokig, kiváltképpen akkor, ha a hagyományos, tojásfehérjés írókát használjuk!

A kész mézeskalácsokat jól zárható dobozban tárolhatjuk akár 2-3 héten át, s eközben folyamatosan egyre puhábbak, ízletesebbek lesznek. Ha azonban még a karácsony előtti (legfeljebb!) egy-két napban sem puhulnak, a régi praktika szerint melléjük tehetünk egy kisebb almát is, mert ilyen közegben még gyorsabban puhul a tészta.

Hozzávalók:

 • Egy csésze sütőmargarin
hirdetés
 • Egy nagy tojás felverve
 • Fél csésze méz
 • Fél csésze barna cukor
 • Egy evőkanál tej
 • Egy teáskanál vaníliakivonat
 • Kettő evőkanál őrölt fahéj
 • Egy teáskanál sütőpor
 • Egy evőkanál őrölt gyömbér
 • Egy nagy csipet só
 • Négy és fél csésze finomliszt

Elkészítés:

 1. Olvasszuk fel a margarint, majd egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a mézet, a vanília kivonatot és a tejet. Egy másik tálban a cukrot, sütőport, gyömbért, sót és fahéjat keverjük el, azután pedig adjuk hozzá ezt a nagyobb tál tartalmához.
 1. Óvatosan adjuk hozzá, és keverjük el az olvadt margarint is, majd fokozatosan keverjük a tésztába a lisztet. Dagasztás közben még tehetünk hozzá lisztet, amennyiben az állaga túl ragacsos marad. Akkor jó a tészta, ha a dagasztás hatására már könnyen el tudjuk választani a tál falától.
 1. A tésztát tegyük lefóliázva fél órára a hűtőbe. A tészta egyik felét ekkor elővéve nyújtsuk ki a tésztát, illetve melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
 1. Szaggassuk ki a kinyújtott tésztából a formákat, a megmaradt tésztát pedig gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra, és szaggassuk ki azt is. Ha továbbra is marad tészta, járjunk el hasonlóan.
 1. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól pár centiméteres távolságra rendezve helyezve süssük a mézeskalácsokat 10-12 percig. (Ha vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, 9 perc is elegendő lehet, ha vastagabbra, akkor meglehet, hogy 13-14 perc sem fog megártani neki.) Ha azt szeretnénk, hogy tökéletesen megőrizzék a formájukat, előtte negyed órára a tepsivel együtt ismét hűtőbe lehet tenni, de végső soron is el elhagyható.
 1. Hagyjuk kb. 5-10 percig a tepsin hűlni a mézeskalácsokat, majd helyezzük át őket egy sütőrácsra, ahol teljesen lehűlhetnek. Csak akkor csomagoljuk el őket a dobozba, ha már szoba-hőmérsékletűre hűltek.
 1. A hűtőben maradt második adag tésztát természetesen ugyanúgy kell elkészíteni, mint az elsőt, így tehát a sütőt nem is érdemes kikapcsolni addig – sőt, amíg az első adag sül, más a második nyújtásának és szaggatásának is nekiláthatunk.

(A borítókép forrása: pixabay.com / NickyPe)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés