hirdetés
Életmód

A zöld területek közelében élő emberek kisebb eséllyel szenvednek metabolikus szindrómától

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a zöldebb környezetnek alapvető fontossága van az emberi egészség megőrzésében. A korábbi megfigyeléseken túl a Barcelonai Világegészségügyi Intézet friss kutatása szerint úgy tűnik, hogy a középkorú, vagy ennél idősebb felnőttek közül azok, akik zöldebb területen élnek, kisebb eséllyel szenvednek metabolikus szindrómában, mint a kevésbé zöld területeken élő társaik.

A zöld területek közelében élő emberek kisebb eséllyel szenvednek metabolikus szindrómától
hirdetés

A metabolikus szindróma voltaképpen több egészségügyi probléma – így például az elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és a normálistól eltérő testzsír-szint – együttes fennállását jelzi, és több súlyos betegség, így például a szívroham, a cukorbetegség és a stroke „előszobája” is lehet.

A múltban már több tanulmány vizsgálta a zöld területek és a metabolikus szindrómára jellemző állapotok összefüggéseit külön-külön, ám együttesen még nem igazán volt erre példa. A mostani tanulmány azonban a metabolikus szindróma, mint a kardiometabolikus egészség egy általános jelzője és a zöld területek összefüggéseit vizsgálta, s tette ráadásul mindezt hosszú távon.

A ScienceDaily.com tudományos portál szerint az Environmental Pollution nevű lapban megjelent tanulmány elkészítéséhez összesen 6 ezer, 45 és 69 év közötti ember egészségét követték nyomon egy brit felmérés adataira támaszkodva. A tizennégy éven át tartó felmérés során rögzítették az emberek vérvételi eredményeit, vérnyomását, derékbőségét és más tényezőket is, míg a kutatók a zöld területekről a műholdas felvételek alapján nyertek adatot.

A kutatás eredményei szerint összességében segíthet csökkenteni a metabolikus szindróma kockázatát az, ha valaki hosszú időn át él zöldebb környezetben, valamint egyen-egyenként is némileg mérsékli a negatív egészségi állapotok kockázatát a zöld lakókörnyezet.

hirdetés

Feltehetőleg az összefüggésben közrejátszik az is, hogy a zöldebb területeken kevesebb a légszennyezettség, valamint jobb lehetőségek adódnak az aktív kikapcsolódásra. A kutatók megjegyezték, hogy a férfiak és nők esetében egyaránt megfigyelhetőek voltak a fentebb már részletezett összefüggések, ám a nők esetében valamivel kifejezettebbek voltak a pozitív hatások, feltehetőleg azért, mert a férfiak általánosságban kevesebb időt töltenek közvetlenül a lakókörnyékükön, mint a nők.

A kutatás szerint az, ha fából volt sok egy környéken, az nagyobb arányban támogatta az emberek egészségét, így aztán érdemes lehet a jövőben azt is vizsgálni, hogy mely vegetációtípusok lehetnek a „legegészségesebbek” az emberek számára.

Egy valamivel korábbi kutatás egyébként – amelyet ugyanez az intézet végzett – rámutatott arra is, hogy azok, akik zöld lakókörnyezetben éltek, az időskori kognitív hanyatlás tekintetében is szerencsésebbnek bizonyultak kevésbé zöld helyen élő kortársaiknál.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés