A kardamom kedvelt fűszer, ráadásul az egĂ©szsĂ©gre is kifejthet nĂ©mi pozitĂv hatást, amelyek közĂĽl alább nĂ©hányat ismertetĂĽnk is.
A kardamommagokban találhatĂł olaj antimikrobális hatásĂş, vagyis kĂ©pes a baktĂ©riumokkal Ă©s gombákkal felvenni a harcot. Egy tanulmány szerint a karmadom illĂłolaja többfĂ©le baktĂ©riumot Ă©s gombát is elpusztĂtott, feltehetĹ‘leg azáltal, hogy bizonyos baktĂ©riumok sejtmembránjában kárt tett. Más kutatások a gombaölĹ‘ hatást bizonyĂtották. Fontos azonban, hogy senki ne kezdje a kardamom illĂłolaját fogyasztani, valamint bármilyen használat esetĂ©n Ă©rdemes orvos vĂ©lemĂ©nyĂ©t kĂ©rni, mert elĹ‘fordulhat, hogy pĂ©ldául egyes gyĂłgyszerekkel egyĂĽtt mellĂ©khatást fejt ki.
Egyes tanulmányok szerint a kardamom az Ăşgynevezett metabolikus szindrĂłma bizonyos tĂ©nyezĹ‘i ellen is vĂ©d. Egy állatokon vĂ©gzett kĂsĂ©rlet során pĂ©ldául a kardamomot fogyasztĂł patkányok testsĂşlya Ă©s koleszterin-szintje is ideálisabb volt, mint azokĂ© az állatokĂ©, amelyek nem fogyasztottak kardamomon takarmánykiegĂ©szĂtĹ‘t. Más kutatások szerint egyes, gyulladást Ă©s betegsĂ©get okozĂł biomarkerek szintje is csökkent a kardamom hatására. Ăšjabb kutatás szerint a már diabĂ©tesszel kĂĽzdĹ‘ betegek közt tĂz hĂ©tig tartĂł rendszeres kardamomfogyasztást követĹ‘en ideálisabb inzulin Ă©rtĂ©keket mĂ©rtek, mint azoknál, akik placebĂłt kaptak.
Egyes állatkĂsĂ©rletek tanulsága szerint a kardamom a szĂv egĂ©szsĂ©gĂ©t is támogathatja, noha mĂ©g több kutatásra lehet szĂĽksĂ©g ennek a hatásnak a bizonyĂtására, hiszen nem tudni, az embereknĂ©l is megfigyelhetĹ‘ek-e ilyen hatások. Patkányokon folytatott kĂsĂ©rletek szerint a kardamom a szĂvinfarktus ellen nĂ©mi vĂ©delmet nyĂşjthat, valamint a patkányok koleszterinszintjĂ©t is csökkentette.
A kardamom segĂthet megteremteni a megfelelĹ‘ pH-egyensĂşlyt a szájĂĽregben, valamint a baktĂ©riumok Ă©s a rossz szájszag ellen is valamennyire hatásos lehet.