hirdetés
Életmód

A tél egy kedvenc csemegéje az egészségnek is jót tehet!

A sütőtök az őszi-téli időszak egyik kedvenc zöldsége, amelyet édesen, sósan, és önmagában, egyszerűen megsütve is nagyon sokan fogyasztanak előszeretettel. Ez a kiváló csemege rá is szolgált a jó hírnevére, hiszen nemcsak sokoldalú és finom, de nagyon egészséges is. De lássuk is, milyen pozitív hatásai vannak!

A tél egy kedvenc csemegéje az egészségnek is jót tehet!
hirdetés

A sütőtököknek igen sokféle pozitív hatása lehet az egészségünkre, ide értve azt is, hogy az egyik leggazdagabb béta-karotin-forrásnak számít az összes élelmiszer közül. A béta-karotin pedig nemcsak egy nagy erejű antioxidáns, de egyúttal az A-vitamin előállításában is fontos a szerepe. A béta-karotinban gazdag élelmiszerek – jobbára a narancssárga zöldségek, gyümölcsök – egyes ráktípusok ellen nyújthatnak némi védelmet, de emellett a szemek, a szív és a tüdő egészségét is segítenek megőrizni, míg lassíthatják a szervezet gyorsabb öregedését is.

Egyes kutatások szerint a több növényi eledel fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai elhalálozás kockázatát, a sütőtök pedig magas rosttartalma miatt is hozzásegíthet a szervezet egészséges, kiegyensúlyozott működéséhez.

A sütőtök a szív egészségét a benne található kálium és C-vitamin segítségével is támogathatja, részben azáltal, hogy csökkentheti, vagy normál értékek között tarthatja a vérnyomást.

Emellett ez a zöldség a glükóz helyes feldolgozását is elősegíti, és segíthet fenntartani a májban a glükóz egyensúlyát, így rendszeres fogyasztása mellett csökkenhet a diabétesz kialakulásának kockázata – még ha erre egyelőre tudományos bizonyíték nincs is.

hirdetés

Nagyon fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk, ám a lakosság nagyobb része napjainkban kifejezetten kevés rostot eszik meg napi eledelével, s a javasolt 25-30 grammnak rengetegen csak nagyjából a felét fogyasztják rendszeresen.

Jó hír a sütőtököt kedvelőknek, hogy ez a csemege tele van rosttal: mintegy 3 gramm rost található 100 gramm sült vagy főtt sütőtökben, miközben egyes konzervekben 100 grammonként 7 gramm rost található.

A sütőtök az immunrendszert is támogatja a benne található C-vitamin és béta-karotin miatt; különösképpen azáltal, hogy egyszerre megtalálható benne mindkettő. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, amely pedig a – fertőzések ellen is „harcoló” – fehérvérsejtek előállításában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Nem is kérdés tehát, hogy aki szereti a sütőtökös ételeket, annak érdemes az elkövetkező hónapokat, amíg a szezonja tart, kihasználni a sütőtök fogyasztására.

(MedicalNewsToday)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés