hirdetés
Életmód

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a koraszülést

Egy tanulmány szerint hasznos lehet sok zöldséget fogyasztani már a fogantatást megelőző időszakban, ez ugyanis csökkentheti annak a kockázatát, hogy a gyermek koraszüléssel jöjjön világra.

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a koraszülést
hirdetés

Dereje Gete, a Queenslandi Egyetem PhD hallgatója közel 3500 nő étrendjét tanulmányozva azt figyelte meg, hogy a viszonylag sok répa, karfiol, brokkoli, sütőtök, káposzta, zöldbab és burgonya fogyasztása a fogamzás előtt segítette a nőket abban, hogy babájuk időre szülessen meg.

„A hagyományos zöldségek gazdagok antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tápanyagokban, amelyeknek fontos szerepe van a a kedvezőtlen szülészeti fejlemények csökkentésében. A nőknek bizonyos tárolt tápanyagokra, például kalciumra és vasra van szükségük a fogantatás előtti időszakban, melyek szerepe kritikus a placenta és a magzat szövetének fejlődéséhez”

– fogalmazott Dereje Gete.

A kutató megjegyezte azt is, hogy a magzat fogantatását követően egészségesebb étrendbe kezdeni talán túl késő lehet, mert a babák az első trimeszter végére lényegében „teljesen megformálódnak”.

hirdetés

Gita Mishra professzor szerint a tanulmány rámutat arra, hogy az étkezési szokások változása hasznosnak bizonyulhat már akkor, amikor egy nő fontolgatni kezdi, hogy babát szeretne.

(ScienceDaily)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés