hirdetés
Életmód

A rendszeres teafogyasztás jót tehet az agyműködésnek

Egy a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói által végzett kutatás szerint azokhoz képest, akik nem ittak teát, azok esetében, akik rendszeresen ittak teát, jobban szervezettek voltak az agyi régiók, ami egészségesebb agyműködést jelent az esetükben. A kutatócsoport mindezt úgy tárta fel, hogy harminchat idősebb felnőttet agyi képalkotó vizsgálatnak vetett alá.

A rendszeres teafogyasztás jót tehet az agyműködésnek
hirdetés

Feng Lei, az egyetem egy docense azt mondta, hogy eredmények elsőként szolgálnak bizonyítékkal arról, hogy a tea rendszeres fogyasztása pozitívan járul hozzá az agyszerkezet állapotához, ami alapján valószínűsíthető, hogy a tea fogyasztásának védő hatása van a korral együtt járó kognitív hanyatlás ellen – írja a ScienceDaily.com.

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a teafogyasztás kedvezően hat az emberi egészségre, és számos pozitív hatása közt említhető a hangulat javítása, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése is. Egy 2017-ben Feng Lei és társai publikálta kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy a napi rendszerességű teafogyasztás mintegy 50 százalékkal csökkenheti az idősebb emberek esetében a kognitív hanyatlás kockázatát. A kutatók ez utóbbi felfedezésük nyomán tovább elemezték a tea közvetlen, az agyi hálózatokra gyakorolt hatásait.

A kutatócsoport harminchat olyan felnőttet választott a kísérlethez, akik legalább hatvan évesek voltak, aztán egészségükről, életmódjukról és pszichológiai jóllétükről gyűjtöttek adatot. Az önkéntesek neuropszichológiai teszteken és MRI-vizsgálaton is részt vetten a 2015 és 2018 között zajlott kutatás során.

A résztvevők kognitív teljesítményének és a képalkotó vizsgálat eredményeinek alapján a kutatócsoport azt fedte fel, hogy akik zöld, oolong, illetve fekete teát fogyasztottak legalább heti négy alkalommal nagyjából huszonöt éven át, azok esetében az agyi területek hatékonyabban kötődtek egymáshoz.

hirdetés

Feng Lei a közlekedés példáján próbálta szemléltetni a jelenséget: a különböző agyi területek lennének így a célpontok, míg a kapcsolatok közöttük az utak. Amikor az útrendszer jobban szervezett, az autók könnyebben és kevesebb erőforrás felhasználásával közlekedhetnek a különböző célpontok között.

„Hasonlóképpen, amikor az agy régiói jobban kötődnek egymáshoz, az információfeldolgozás nagyobb hatékonysággal hajtható végre”

– fogalmazott a professzor.

A kutató hozzátette azt is, hogy már korábbi munkáik során is megfigyelték, hogy a teafogyasztók kedvezőbb kognitív működést mutattak, mint akik nem ittak teát. Kiemelte, hogy jelenlegi eredményeik szerint a pozitív hatások a megnövekedett agyi rendezettségnek, illetve a régiók közötti kapcsolatok zavarának elhárításának köszönhetőek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés