hirdetés
Életmód

A matcha tea fogyasztása segíthet a stressz csökkentésében

A japán matcha tea egyre népszerűbb a világon, és noha eddig is sokan állították, hogy pozitív hatásai lehetnek az egészségre, ezt eddig nem igazán támasztották alá tudományos bizonyítékok. Most azonban egy friss tanulmány arra jutott, hogy az élénk zöld színéről is nevezetes tea hatásos lehet a stressz csökkentésében.

A matcha tea fogyasztása segíthet a stressz csökkentésében
hirdetés

A japán Kumamoto Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy az egerek esetében a szorongó, ideges magatartás csökkent, miután az állatoknak matcha port vagy matcha kivonatot adtak. A tea pozitív hatásai mögött feltehetőleg olyan mechanizmusok állnak, amelyek aktiválják a dopamin D1-receptorokat és a szerotonin 5-HT1A-receptorokat, amelyek egyaránt szoros összefüggésben állnak az ideges viselkedéssel.

A kutatók egy speciális labirintust használtak a rágcsálók tesztelésére, s a teszt során megfigyelték, hogy a rágcsálók esetében a szorongó magatartás csökkent, miután matcha port vagy matcha kivonatot fogyasztottak. Emellett megfigyelték azt is, hogy a vízben rosszul oldódó matcha kivonat hatása sokkal erősebb volt, amikor olyan folyadékkal közvetítették, amelyben jól oldódott.

Noha a kutatók szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy valóban hatásos-e a matcha a szorongás csökkentésére, az eredmények alapján beigazolódni látszik a szorongáscsökkentő hatása, amely miatt már rég óta alkalmazták a hagyományos gyógyászatban.

A kutatók egyúttal megfogalmazták, hogy reményeik szerint a kutatásuk világszerte hozzájárulhat ahhoz, hogy elősegítsék az emberek számára a jobb egészség elérését.

hirdetés

(Sciencedaily.com)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés