Életmód

A gyömbér többféle módon is jót tehet a szervezetünkkel

Nem mindenki szereti a gyömbér „bizsergető” ízét, aki viszont igen, annak jó hír, hogy többféle pozitív hatása is ismert vagy sejthető ennek a különleges növénynek.

A gyömbér többféle módon is jót tehet a szervezetünkkel
hirdetés

1. Javítja az emésztést, enyhít a puffadáson

A gyömbér fogyasztása javíthatja az emésztést, hiszen több tanulmányban is arra utaló bizonyítékot találtak, hogy e növény enyhít a puffadáson, és a benne található enzimek segítik a gázok lebontását, miközben akadnak olyan enzimek is benne, amelyek a bélrendszer működését serkentik, így megelőzve a székrekedést – írja a MedicalNewsToday.

hirdetés

2. Az émelygés, hányinger ellen is hatásos lehet

Egyes kutatások szerint a gyömbér képes a különböző okokból jelentkező émelygést, hányingert is csillapítani, noha a várandós nők számára többen is azt tanácsolják, hogy egyáltalán ne fogyasszanak gyömbért.

3. Enyhíti a nátha és influenza bizonyos tüneteit

Megfigyelések szerint a nátha és influenza egyes tüneteinek ideiglenes enyhítésére is képes a gyömbér, noha az egyik tanulmány szerint csak a friss gyömbérnek volt pozitív hatása a feslőlégúti megbetegedéssel küzdők számára, míg a gyömbérpor nem fejtett ki ilyen hatást.

4. Fájdalomcsillapító hatású

Egy kis mintával dolgozó kutatás során 74 önkéntesnek adtak napi 2 gramm gyömbért, akiknek izomláz okozta fájdalmát a nyers vagy forralt gyömbér 25 százalékkal csökkentette. Egy másik kutatás pedig arra talált bizonyítékot, hogy a menstruáció előtt jelentkező fájdalmat is képes enyhíteni a gyömbér.

5. Gyulladáscsökkentő

Noha nem nyert még tudományosan megerősítést, de több kutatás eredményei is arra utalnak, hogy bizonyos mértékig gyulladáscsökkentő hatással is bír a gyömbér.

**6. Támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését **

Arra irányuló kutatások is voltak, amelyek a gyömbér a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták, s ezek közül volt, amelyikkel arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy a növény támogatja a szív- és érrendszer megfelelő működését. Ugyanakkor ezeket a kutatásokat gyakran kis mintán, vagy éppen állatokon végezték.


hirdetés

További híreink
hirdetés