hirdetés
Életmód

A futás hozzájárulhat a hosszabb élethez

A futás megnövelheti az élettartamot, s mindez igaz akkor is, ha csupán csekély ideje vagy lehetősége van valakinek arra, hogy a testmozgás ezen formáját művelje. Egy friss kutatás szerint bármilyen keveset fut valaki, azzal mindenképpen jelentősen csökkentheti a halálozás kockázatát.

A futás hozzájárulhat a hosszabb élethez
hirdetés

Egy friss tanulmány szerint, amelyet korábbi munkák áttekintésének segítségével végeztek, a futás és a hosszabb élettartam között a futás gyakoriságától és időtartamától függetlenül is összefüggés figyelhető meg – számol be róla a MedicalNewsToday felidézve, hogy korábbi tanulmányok során is megfigyelték már, hogy az aerobik típusú testmozgás a testre és az elmére is jótékonyan hat.

A melbourne-i Sydney-i Egyetem és több más ausztrál tudományos intézmény most éppen e témában szeretett volna kicsit a dolgok mögé nézni, tanulmányuk pedig a British Journal of Sports Medicine nevű lapban jelent meg. A kutatás során korábbi releváns munkákat vizsgáltak, ide értve korábban publikált tanulmányokat és doktori munkákat is.

A munka során tizennégy tanulmány során összesen 232 149 résztvevőtől gyűjtött adatokat vizsgáltak. Az önkéntesek egészségét különböző – 5,5-től 35 évig terjedő – ideig követték nyomon, amely idő alatt 25 951 megfigyelt ember halt meg.

A kutatások eredményeit elemezve azt figyelték meg, hogy bármilyen mennyiségű futás hatására mintegy 27 százalékkal csökkent a bármilyen okból bekövetkező halálozások kockázata, a nők esetében csakúgy, mint a férfiaknál. Emellett megfigyeléseik szerint a futás hatására 30 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások aránya, s 23 százalékkal a daganatos megbetegedések okozta halálozásoké.

hirdetés

Az összefüggés még azoknál is fennállt, akik csak heti egyszer, vagy ennél is ritkábban futottak, vagy akik viszonylag lassan, 9,7 km/h alatti sebességgel, és 50 percnél kevesebb ideig futottak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés