hirdetés
Életmód

A diófélék fogyasztása segíthet megőrizni az idősek kognitív egészségét

A diófélék rendszeres fogyasztása segíthet lassítani a kognitív (szellemi) hanyatlást az arra hajlamos idős emberek körében – derült ki egy, a The American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban nemrégiben publikált tanulmány szerint.

A diófélék fogyasztása segíthet megőrizni az idősek kognitív egészségét
hirdetés

A kutatás során azt figyelték meg, hogy a diófélék napi rendszerességgel történő fogyasztása az egészséges idős emberek esetében csekély pozitív hatással volt csupán, ám a nagyobb kockázatú csoportba sorolható, például dohányzó vagy eleve alacsonyabb kognitív teljesítményt nyújtó felnőttek esetében már jelentős pozitív hatást fejtett ki a kognitív teljesítőképességre – írja a ScienceDaily.com.

A tanulmányban 640 kaliforniai és barcelonai idős ember egészségét és étkezési szokásait vizsgálták. A tesztcsoportban két éven át naponta ettek diót az emberek, míg a kontrollcsoport tagjai nem ettek nap mint nap diót.

A dióban omega-3 zsírsav és polifenolok is találhatóak, amelyek az oxidatív stressz és a gyulladásos folyamatok ellen is óvhatnak, márpedig e két folyamat felgyorsíthatja a kognitív hanyatlást is.

Az egyik kutató megfogalmazta, hogy noha viszonylag alacsony volt az eredményben tapasztalt eltérés, minél hosszabb időről van szó, annál jelentősebben voltak az eredmények.

hirdetés

Ugyanez a kutatócsoport egyébként megfigyelte azt is, hogy a dió fogyasztásának hatására csökkenhet a koleszterinszint, amivel együtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is mérséklődik.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés