A tanulmánybĂłl kiderĂĽlt az is, hogy nem segĂt a cukorbetegsĂ©g kockázatának csökkentĂ©sĂ©ben az sem, ha valaki cukros italok helyett a mestersĂ©gesen Ă©desĂtett változatokat választja, ám csökkent a betegsĂ©g kialakulásának kockázata abban az esetben, ha napi egy adag cukros italt teára, vĂzre vagy kávĂ©ra cserĂ©ltek.
A tanulmány, amely a cukros Ă©s mestersĂ©ges Ă©desĂtĹ‘szerrel ĂzesĂtett italok hosszĂştávĂş hatásárĂłl szĂłl, oktĂłber harmadikán jelent meg a Diabetes Care nevű lapban.
A tanulmány vezetĹ‘ szerzĹ‘je, Jean-Philippe Drouin-Chartier azt mondta, hogy a munkájuk további bizonyĂtĂ©kkal szolgál arra, hogy pozitĂv hatással van a szervezetre az, ha a cukros italokat egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂvákra, Ăgy pĂ©ldául teára, kávĂ©ra vagy vĂzre cserĂ©ljĂĽk.
A kutatás kifejezetten nagy, 192 ezer fĹ‘s – ebbĹ‘l fĂ©rfiak Ă©s nĹ‘k vegyesen – minta alapján dolgozott mintegy 22-26 Ă©v adatait feldolgozva több felmĂ©rĂ©s alapján. Azt, hogy ki mennyi cukros ĂĽdĂtĹ‘t fogyasztott, a kĂ©rdĹ‘Ăvekben adott válaszokbĂłl tudták meg.
Az esetleges torzĂtĂł tĂ©nyezĹ‘ket, Ăgy pĂ©ldául az általános Ă©tkezĂ©si szokásokat Ă©s a testsĂşly-indexet kizárva a kutatĂłk megfigyeltĂ©k, hogy a napi 120 milliliternĂ©l több cukros ĂĽdĂtĹ‘ elfogyasztása az elkövetkezĹ‘ nĂ©gy Ă©vben 16 százalĂ©kkal növelte a cukorbetegsĂ©g kialakulásának kockázatát.
MegfigyeltĂ©k azt is, hogy a napi 120 milliliternĂ©l több mestersĂ©gesen Ă©desĂtett ĂĽdĂtĹ‘ fogyasztása is 18 százalĂ©kkal növelte a diabĂ©tesz kockázatát, jĂłllehet, itt felhĂvták a figyelmet arra, hogy feltehetĹ‘leg olyan összefĂĽggĂ©s is fennállhat, miszerint az egyĂ©bkĂ©nt is nagy kockázatĂş csoport tagjai egĂ©szsĂ©gĂĽk vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben prĂłbálkoztak az ilyen ĂĽdĂtĹ‘kre váltani.
Mindeközben azok, akik napi egy adagnyi cukros ĂĽdĂtĹ‘t teára, kávĂ©ra vagy vĂzre cserĂ©ltek, 2-10 százalĂ©kkal csökkenthettĂ©k a cukorbetegsĂ©g kialakulásának kockázatát.
A kutatók megjegyzik azt is, hogy noha a gyümölcslevek értékes tápanyagokat is tartalmazhatnak, ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.