hirdetés
Életmód

A birsalmából is készülhet finom pite

Többen talán felkapták a fejüket annak hallatán, hogy az idei ország tortájában birsalma is van, azonban legalább ennyien lehetnek azok is, akikkel éppen ez az édesség szerettette meg a fanyar, de nagyon is kedvelhető őszi-téli gyümölcsünk aromáját. Ha pedig már megbarátkoztunk a birsalmával, akkor itt az ideje kipróbálni pár jól bevált birsalmás receptet is – ilyen például a pasta frola nevezetű pite is, amelynek változatai Görögországban, Egyiptomban, Uruguayben és Argentinában is nagyon népszerűek.

A birsalmából is készülhet finom pite
hirdetés

Hozzávalók:

A tésztához

  • Egy csésze – kb 130 gramm – keményítő
  • 3 csésze liszt
hirdetés
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • Háromnegyed csésze – kb. 150 gramm – cukor
  • 200 gramm hideg, kockákra vágott vaj (nem sózott)
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 nagy tojás

A töltelékhez

  • 500 gramm birsalmasajt
  • Három evőkanál narancslikőr

+ egy tojás sárgája és egy evőkanál méz vagy lekvár a pite lekenéséhez, valamint némi kókuszreszelék, melyet a pite tetejére szórhatunk

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez keverjük össze egy tálban előbb a lisztet és a sütőport, valamint szódabikarbónát, majd pedig a cukrot, a vajat, s végül a többi tésztához való összetevőt is.
  1. Egy lisztezett felületen gyúrjuk kis labdává a tésztát – de ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk nagyon túl. Ezután helyezzük vissza a labdácskánkat a tálba, fedjük fóliával, és tegyük a hűtőbe harminc percre.
  1. A birsalmasajtot eközben egy lábasban elkezdhetjük melegíteni a narancslikőr hozzáadásával (ha likőr nincs, narancslevet is használhatunk), s kevergessük addig, amíg egy sűrű masszává nem olvadnak a birsalmasajt-kockák. Hagyjuk ezt a masszát teljesen lehűlni a felhasználás előtt.
  1. A pite összeállításához vajazzunk ki egy 30-33 centiméteres formát, majd a tészta harmadát kinyújtva helyezzük alulra úgy, hogy a forma aljára is kerüljön úgy 13 milliméter magasságig tészta. Egy időre tegyük ezt is a hűtőbe.
  1. A maradék tésztából sodorjunk rácsokat, majd még ezeket is hűtőbe tehetjük, ha túl puhának bizonyulnak a felhasználáshoz.
  1. Töltsük a pite aljára a birsalmás masszát, egyengessük el, majd fedjük le a rácsnak szánt tésztával. Ez utóbbiakat kenjük le a tojássárgával.
  1. Süssük a pitét 170 fokra előmelegített sütőben háromnegyed óráig, vagy amíg kellemes aranybarna színt nem nyer a tészta, s végezetül kenjük le a sütemény tetejét egy kis lekvárral, amíg még forró. A tetejére szórjunk kókuszreszeléket.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés