hirdetés
Kultúra

Visszavitték a Stonehenge 60 éve eltűnt darabját

Visszavitték a Stonehenge egy hatvan éve eltulajdonított darabját, egy közel egyméteres henger alakú kőelemet.

Visszavitték a Stonehenge 60 éve eltűnt darabját
hirdetés

Az egyméteres darabot egy 1958-as ásatás során emelték ki az ősi sziklából, és senki nem is tudta, hogy hová tűnt el azután, egészen addig, amíg a munkálatokban akkor részt vevő, most nyolcvankilenc éves Robert Phillips el nem határozta, hogy ideje visszavinni a tárgyat - számol be róla a BBC.

A több más műemlék mellett a Stonehenge-et is felügyelő English Heritage reményei szerint a visszatérített darabka segíthet majd annak megállapításában, hogy honnan származtak az ősi építményhez használatos sziklák.

1958-ban a régészek kiemeltek egy teljes trilitet – vagyis egy három sziklatömbből álló alakzatot amelyek egyike fent keresztben, kettő pedig alatta függőleges irányban helyezkedett el. A munkálatok során az egyik függőleges sziklában töréseket találtak, és hogy megőrizzék a szerkezetüket, hengereket fúrtak ki belőlük, amelyeket vascsövekkel helyettesítettek. Egy ilyen kőhengernek veszett nyoma mintegy hat évtizedre…

Nemrégiben azonban a jelenleg Floridában nyugdíjas éveit töltő angol Robert Philips úgy döntött, hogy visszaviszi az elvitt kődarabot – amelyet előtt egy műanyaghengerben tárolt irodájában, majd pedig amerikai otthonába vitt.

hirdetés

A férfi 1950-ben egy gyémántvágással foglalkozó vállalat alkalmazottja volt, s így vett részt a sziklatömböket érintő munkában is – ugyanis az őt alkalmazó Van Moppes nevű vállalat fúrta a sziklákba a henger alakú mélyedéseket.

A munkálatok során összesen három, egyenként egy méter hosszú sziklahengert szedtek ki a sziklákból, amelyek egyikét Robert Philips magával vitte, s most, 90. születésnapja estjén visszaadott.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés