hirdetés
Kultúra

Három magyarországi múzeum, ahová a gyerekekkel is bátran ellátogathatunk

Manapság, amikor a mindennapjaink részét képezik a mindenféle kütyük, gyakran nehéz olyan közös programot szervezni a családnak, amelyet mindenki egyformán tud értékelni, és amely az okostelefonokhoz, tabletekhez szokott fiatalság magasabb ingerküszöbének is megfelel – vagyis, amit nem találnak túl „unalmasnak”.

Három magyarországi múzeum, ahová a gyerekekkel is bátran ellátogathatunk
hirdetés

Ahhoz, hogy megfelelő programot találjunk, mindenek előtt tisztában kell lenni az érdeklődési körökkel. Azok a gyerekek például, akik a természet iránt érdeklődnek, aligha értékelnek nagyra egy harcművészettel kapcsolatos kiállítást, míg a vasutak és vonatok világa iránt érdeklődő csemeték számára nem feltétlenül nyújt izgalmas élményt egy néprajzi kiállítás… Az alábbi listán mindenesetre olyan múzeumokat mutatunk be, amelyek komplex módon járnak körül egy-egy témát, és úgy mutatják be azokat, hogy bátran remélhetjük, a gyermekek is önfeledt szórakozásként élhetik meg az intézményben tett látogatást.

  1. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (avagy: Skanzen)

Elsőre talán szokatlannak tűnhet az ajánlás, hiszen feltételezhetnénk, hogy a gyerekeket nem elsősorban a népi kultúra és építészet foglalkoztatja. Csakhogy valójában nagyon is le tudja kötni őket a téma, ráadásul fontos az is, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessük a hagyományainkat, s bemutassuk nekik a gyökereiket.

A szabadtéri múzeum azért is kiváló választás, mert a nagy, természetközeli tér lehetővé teszi az örökmozgó gyerekek számára a testmozgást – az igényesen kialakított játszóterek pedig különösen is nagy segítséget jelentenek ebben.

hirdetés

A Skanzen-vonat is jó móka lehet a vasút iránt érdeklődő gyerkőcöknek, de nagy népszerűségnek örvend természetesen az állatokat bemutató gazdasági udvar is.

Gyakran tartanak olyan kézműves foglalkozásokat a múzeumban, ahol az egyes mesterségek vagy hagyományos kézműves technikák megismerésére nyílik lehetőség, és hiába a sok kütyü, a gyerekek nagy része továbbra is hatalmas örömnek éli meg, ha saját kezeivel alkothat valami szépet.

A jelentősebb ünnepnapokhoz kapcsolódóan általában tematikus rendezvényeket is szerveznek, ezek egyike például az őszi időszakban a Márton-nap, ahol a gyerekek és a felnőttek számára is készülnek érdekes programokkal.

A Skanzen a téli időszakban zárva tart ugyan, de tavasztól őszig kiváló lehetőséget jelent a közös múzeumlátogatásra.

  1. Mátra Múzeum, Gyöngyös

Aki Gyöngyösön jár családjával, az Oxygen Adrenalin Park, a kisvasút és a Gyöngyösi Állatkert mellett a Mátra Múzeumot is beiktathatja a kirándulásba.

A múzeum gyönyörű parkja önmagában is megér egy látogatást, de a Természettudományos Pavilonban emellett látványos kiállítás ismerteti meg az érdeklődőket a hazai élővilággal. Egy kis „pálmaház” is helyet kapott az épületben, ahol néhány trópusi faj élő egyedei láthatóak látványos kis otthonukban.

A múzeum másik részlegében helytörténeti jellegű érdekességeket mutatnak be, de maga az elhíresült mamutcsontváz is itt kapott helyet. A két épületrész, sőt, a park is látogatható külön-külön belépővel is, de érdemes lehet olyan jegyet váltani, amellyel mindenhová be lehet jutni, hiszen a múzeum egésze tartogat érdekes látnivalókat.

  1. Magyar Vasúttörténeti Park

Ki ne volna kíváncsi a régi idők járműveire, és azokra a vonatokra, amelyek még a vasút fénykorában száguldottak a síneken? Nos, a legtöbb gyerek kétségtelenül nagy rokonszenvet érez a látványos „retro” járművek iránt – s a felnőttek többsége sincsen ezzel másként.

Az emlékparkban az állandó vasúttörténeti kiállítás mellett terepasztal, hajtány, lóvasút, mozdonyszimulátor és kerti kisvasút is helyet kap, ráadásul gyakran egyéb programokkal is kiegészül a kínálat, főleg az ünnepek, jeles napok idejében.

Nagy élményt jelent az is, hogy a vasúttörténeti parkban „élőben” láthatóak egykor használatos mozdonyok, motorvonatok, vonatkocsik, no meg persze néhány „különc” jármű is.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés