hirdetés
Kultúra

Ukrajna eltiltotta eurovíziós jelöltjét

Ukrajna eltiltotta jelöltjét, Maruvot az Eurovíziós Dalfesztiválról az ország Ororszországgal kölcsönös feszült kapcsolata végett. Maruv „Sziréndal” címet viselő dala került ki a szombati nyilvános szavazás győzteseként, aminek ellenére mégsem képviselheti hazáját a nemzetközi dalversenyen.

Ukrajna eltiltotta eurovíziós jelöltjét
hirdetés

Az énekesnő a BBC beszámolója szerint huszonnégy órát kapott egy olyan megállapodás aláírására, amelyben ideiglenesen eltiltják attól, hogy Oroszországban lépjen fel, miután azonban még hétfőn sem jutottak előrébb az egyeztetések, a nemzeti műsorszolgáltató visszavonta Maruv jelölését.

A huszonhét éves énekesnő – eredeti nevén Anna Korszun – saját elmondása szerint arra ugyan kész volt, hogy következő oroszországi turnéját lemondja, ám a megállapodás más pontjai véleménye szerint már „cenzúrának” minősültek.

„Ukrán állampolgár vagyok, adót fizetek és őszintén szeretem Ukrajnát. Arra azonban nem vagyok kész, hogy az embereknek szlogeneket közvetítsek, ezzel a részvételemet a versenyen a politikusaink reklámozására használva. Zenész vagyok, nem pedig a politikai színpad egy játékosa”

– fogalmazott Facebook-oldalán Maruv.

hirdetés

Az énekesnő, akinek dalát már közel 7 milliószor megtekintették a YouTube-on megjegyezte azt is, hogy őszintén hálás azoknak, akik hittek benne, és rá szavaztak, s mindezt nagyra is értékeli. Egyúttal arra kérte őket, hogy fogadják el a helyzetet, és ne legyenek ellenségesek a történtek miatt.

Közleményében az UA:PBC ukrán műsorszolgáltató úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnát képviselő előadónak el kell köteleznie magát az iránt, hogy Ukrajna kulturális nagyköveteként a zenéje mellett az ukrán társadalom véleményét is kifejezze a világ előtt. Közlik azt is, hogy az egyeztetéseket követően nem sikerült közös nevezőre jutniuk az országot képviselni szándékozó előadóval.

A műsorszolgáltató egyértelművé tette azt is, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál előírja számukra, hogy politikától mentes legyen a versenyen való részvételük, a egyúttal annak kockázatától tartott, hogy Maruv megválasztása megoszthatja az ukrán társadalmat.

A televíziócsatornát a politikusok is támogatták, s az ukrán kulturális minisztérium úgy foglalt állást, hogy országukat olyan hazafinak kell képviselnie az Eurovíziós Dalfesztiválon, aki tudatában van a saját felelősségének is. Az UA:PBC újabb egyeztetéseket tervez egy másik lehetséges jelölttel a részvételről.

Az Eurovíziós Dalfesztivált ez évben Izraelben rendezik meg májusban.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés