hirdetés
Kultúra

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban

Tündéri újszülöttel gyarapodott a Szegedi Vadaspark, ahol törpe víziló látta meg a napvilágot. A kis állatot a mai napon mutatták be – igaz, egyelőre csak a sajtó képviselőinek.

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban
hirdetés

A Szegedi Vadasparkban igazi baby boom volt az év elején, legújabban pedig egy törpe vízió borjú született. A kis állat a Vadasparkban élő Tigi és Chipo harmadik borja, s január huszadikán jött világra.

Mostanra az anyaállat már tapasztalt szülőként, gondosan neveli a borjút, amelyet így egy nyilvános állatorvosi vizsgálat során a sajtó képviselői is megtekinthettek, méghozzá február 13-án, csütörtökön – számolt be róla a Szegedi Vadaspark a honlapján.

Törpe víziló (Choeropsis liberiensis) a Szegedi Vadasparkban 2020. február 13-án. MTI/Rosta Tibor

hirdetés

A törpe vízilovak a vadaspark híre szerint egyáltalán nem „törpe” méretűek, hiszen akár 160-275 kilogramm súlyt is elérhetnek, így legfeljebb csak a nílusi vízilóhoz képest tűnhet kisebbnek.

Ez utóbbi fajtól még más dolgokban is különbözik a törpe víziló, így például nem csapatban, hanem magányosan él, s a vízhez sem kötődik annyira, hanem adott esetben inkább a sűrű bozótba menekül.

Érdekesség, hogy a XX. század második felében fedezték csak fel a fajt, ugyanis korábban úgy vélték, egyedei „növendék nílusi vízilovak”.

[

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

](https://www.instagram.com/p/B8dsA0wpnUI/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)

Törpe víziló született a Vadasparkban! Az első fotó róla, még csak pár naposan. További info: www.zooszeged.hu #szeged #szegedivadaspark #zoo #pygmyhippo #törpevíziló #víziló #hippo #hippopotamus #babyanimals

Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) által megosztott bejegyzés,Febr 12., 2020, időpont: 2:42 (PST időzóna szerint)

A törpe víziló veszélyeztetett faj, és már csak 2000-2500 kifejlett egyede él vadon. A fajt leginkább az élőhelyének pusztulása, valamint az orrvadászat fenyegeti.

A Szegedi Vadaspark a törpe vízilovakat fajmentő tenyészprogram keretében tartja és szaporítja, a programot vezető koordinátor utasításait szem előtt tartva.

Ennek keretében kerülhetett sor Chipo és Tigi nászára is, akik borja 6-7 hónap vemhesség után örvendeztette meg a vadaspark munkatársait világra jöttével. A tenyészprogram keretében született állatok egy bizonyos idő múltán általában más állatkertekbe kerülnek át.

A Vadaspark ezúttal névadó pályázatot is hirdetett, amelynek keretében február 28-ig javasolhatóak nevek az [email protected] e-mail címen. A legjobb nevet ajánló ötletelőnek ajándékcsomaggal is kedveskednek majd.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés