hirdetés
Kultúra

Több millió eurót érő mesterművet találtak egy idős nő otthonában

Egy idős nő Párizshoz közeli otthonában találtak rá a reneszánsz festő- és mozaikművész Cimabue (eredeti nevén Cenni di Pepo) egy mintegy 6 millió eurót érő festményére, amelyet már hosszú ideje próbáltak felkutatni a szakemberek.

Több millió eurót érő mesterművet találtak egy idős nő otthonában
hirdetés

A most megtalált festményen Krisztus töviskoronázását ábrázolta a festő, a mű egy festménysorozat része volt, s a 13. század végéről származott. Miután hosszú időn át ismeretlen volt a sorsa, most egy észak-franciaországi településen, Compiegne-ban találtak rá egy idős nő otthonában.

A BBC szerint a műalkotás értéke elérheti az akár 6 millió eurót is – de legalábbis ilyen várakozással néznek a jövő hónapban esedékes aukciós értékesítésének elébe.

Az idős nő azért becsültette fel a képet, mert azt hitte, hogy egy régi vallási ikon. Szakértők szerint azonban számukra nem is volt kérdés a festmény származása. A műalkotáson természetesen végrehajtották a szükséges teszteket is, így infravörös fény segítségével meghatározták a hasonlóságokat ezen kép és Cimabue más képei között.

Un tableau exceptionnel du peintre italien Cimabue découvert dans une maison de l’Oise https://t.co/9dd7Ydanyi pic.twitter.com/Ao11RxKVPW

hirdetés

— Sud Ouest (@sudouest) 2019. szeptember 24.

Éric Turquin műkincsszakértő szerint ennek során kiderült, hogy „ugyanaz a kéz alkotta” a már ismert alkotásokat, mint a most felfedezettet.

Az idős nő a képet a főzőlapja fölé helyezte a falra. A festménysorozat két másik eleme egyébként jelenleg a londoni Nemzeti Galériában és a New York-i Frick-gyűjteményben látható.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés