hirdetés
Kultúra

Plágium miatt kizártak egy versenyzőt A Dal 2019-ből

Plágium miatt zárták ki A Dal 2019 egyik döntősét, Petruskát, aki helyett így Oláh Gergő kapott esélyt arra, hogy a legjobb nyolc között tegye próbára magát – derül ki a Blikk cikkéből.

Plágium miatt kizártak egy versenyzőt A Dal 2019-ből
hirdetés

A Dal második elődöntője végén bejelentették, hogy plágiumgyanú merült fel az egyik döntőbe jutott produkcióval kapcsolatosan, s amint a műsor készítői tudomást szereztek az esetleges szabálytalanságról, nyomban vizsgálni kezdték az esetet, aminek ellenére azonban az adás végéig nem érkezett meg a hivatalos szakmai és jogi állásfoglalás – írja a Blikk az MTVA közleményére hivatkozva.

A lap szerint az elmúlt évek során már felmerült egyes produkciókkal kapcsolatosan a plagizálás gyanúja, ám eddig egy esetben sem bizonyosodott be egyértelműen a gyanú. A hasonló esetek elkerülésére egyébként a versenyzők minden évben nyilatkozatot írnak alá, amelynek egyik pontja súlyos pénzügyi büntetésről szól a plágium bebizonyosodásának esetén.

Petruska dalával kapcsolatosan Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és nemzetközi tekintélyű szakértője fogalmazott meg szakmai állásfoglalást, amely szerint a két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia-struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyezik. Emellett kiemelte állásfoglalásában, hogy a Vampire Weekend dal „nagyon karakterisztikus refrénje” ugyancsak visszaköszön Petruska dalában, s ezek miatt a két dal karaktere és hangulata voltaképpen megegyezik.

Noha sok szám hasonlít egymásra, lévén, ugyanabból a limitált eszköztárból építkeznek, Petruska dala a fentiek fényében már olyan mértékű egyezést mutat a Vampire Weekend-dallal, hogy emiatt a a Help Me Out of Here című dal plágiumnak minősíthető

hirdetés

A szakmai állásfoglalás fényében, s A Dal 2019 szabályzatának megfelelően a műsor készítőinek ki kell zárniuk Petruskát a versenyből, s így a döntő nyolcadik versenyzője Oláh Gergő lesz.

A Blikk szerint ugyan a nyilatkozat értelmében az MTVA azonnal jelentős összegű kötbért érvényesíthetne a kizárt versenyzővel szemben, mégis úgy döntöttek, hogy ezúttal a kizárással lezártnak tekintik az ügyet, s eltekintenek a kötbér megfizetéséről.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés