hirdetés
Kultúra

Összeomlott egy műemléki jelentőségű torony Afganisztánban

Összeomlott egy igen régi, műemléki jelentőségű torony az afganisztáni Ghazni településen, a helyi hatóságok szerint a sok eső miatt, bírálók szerint azonban azért, mert elhanyagolták az épületet. Többekben az eset nyomán kérdésként merült fel, hogy valóban képes-e megőrizni az afgán kormányzat az ország műemlékeit.

Összeomlott egy műemléki jelentőségű torony Afganisztánban
hirdetés

A BBC hírportálja arról számolt be, hogy összeomlott az afganisztáni Ghanzi településének egy igen régi toronyépülete, s az erről készült felvételeken látható az is, hogyan semmisül meg a már korábban is omladozó épület.

A városban korábban már több hasonló, ősi épület is az enyészeté lett, aminek oka a helyi hatóságok szerint a heves esőzés, ám egyes bírálatok szerint az, hogy a kormány elhanyagolja az épületeket.

Ghazni az iszlám kultúra megjelenése előtt keletkezett építészeti emlékei igen jelentősek annak ellenére is, hogy számos épület rongálódott a háború következtében. A helyi információs és kulturális minisztérium egy szóvivője elmondta azt is, hogy a most összeomlott torony „érzékeny volt az esőre, és az eső okozta benne a legtöbb kárt”, de az sem kedvezett neki, hogy egy forgalmas út haladt el mellette.

Ghazni egészen az iszlám hódításáig egy virágzó buddhista központ volt, majd a 13. században jelentős pusztítást vittek itt véghez a mongol csapatok. Utóbb pedig a tálib felkelés hátráltatta az ősi város elérését.

hirdetés

A tower in the ancient Ghaznain Fort in Ghazni’s old city collapsed on Tuesday. The fort had 32 towers, most of which have collapsed over the past few years due to “inattention” by relevant government departments. pic.twitter.com/fvo9ntb3Vo

— TOLOnews (@TOLOnews) 2019. június 11.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés