hirdetés
Kultúra

Ne vásárolj semmit nap, a Black Friday ellenpólusa

2021-ben is ijesztően hamar feléltük a Föld energiaforrásait, hiszen a túlfogyasztás napja csupán július 29-éig váratott magára. A „Ne vásárolj semmit nap” a kereskedők által a vásárlás ösztönzését célzó „fekete péntek” ellenpólusa, és minden évben, így idén is arra emlékeztet minket, hogy van fontosabb is a Föld kizsigerelésével elért olcsóságnál, s hogy a féktelen vásárlás pillanatnyi örömével szemben az elcsendesedés és a tudatos élet viszont tartósabb boldogsághoz is hozzásegíthet…

Ne vásárolj semmit nap, a Black Friday ellenpólusa
hirdetés

A „Ne vásárolj semmit nap” minden évben ugyanarra a dátumra (vagyis a hálaadást követő első péntekre, ami ezúttal november 26.) esik, mint a Black Friday, és természetesen nem is véletlenül. Hiszen a fekete pénteknél kevesebb dátum lehetne jobb szimbóluma a pillanatnyi impulzusai hatására féktelenül és meggondolatlanul, gyakran akár szükségtelenül vásárolgató és túlfogyasztó társadalom tevékenységénél.

Bár nálunk talán kevésbé jellemző ez a fajta fogyasztói viselkedés, az Egyesült Államokban a Black Friday napján bizony nem ritkák a dulakodások és az iszonytató, már-már megalázóan céltalan vásárlói tömegek is.

Szerencsére eközben mindenhol akadnak nemcsak olyanok, akik az akciókat észszerűen és tudatosan kihasználva vásárolnak meg egy-egy, már rég óta vágyott terméket, de olyanok is, akik tudatosan felhagynak ezen a napon a vásárlással azért, hogy ezzel rávilágítsanak a féktelen fogyasztás jelentette problémára.

Az angolul Buy nothing day-nek nevezett kezdeményezés 1992-ben indult útjára először Kanadában, egy Adbusters nevű szervezet ötlete nyomán. Hazánkban a Tudatos Vásárlók Egyesülete hirdette meg először a Ne vásárolj semmit napot, s azóta, ha ismertsége jóval el is marad még mindig a fekete pénteké mögött, egyre többen hallanak a fogyasztói böjt napjáról, s azok száma is nő, akik tesznek is ezen a napon a tudatosabb fogyasztásért.

hirdetés

A túlfogyasztás egyébként továbbra is szűnni nem látszó problémát jelent, amit kiválóan példáz az is, hogy az úgynevezett túlfogyasztás napját 2021-ben július 29-én érte el a világ. Természetesen az egyes országoknál más-más dátumot kalkuláltak, de ijesztő, hogy a Föld fenntartható erőforrásainak 100 százalékát felélhetjük az év első hét-nyolc hónapjában világszinten.

Az 1970-es években még december 23-ig kitartottak a Föld egy évre elegendő erőforrásai, azóta viszont folyamatosan egyre kedvezőtlenebb tendenciát tapasztalhatunk. Lényegében évről-évre egyre hamarabb érkezik el világszinten a túlfogyasztás napja, noha az utóbbi két évben a koronavírus-járvány miatt több országban is bevezetett korlátozások néhány nappal kitolták a vészjósló dátum elérkeztét. Tavaly például augusztus 22-ig tartottak ki a Föld erőforrásai, ami ugyan szintén rendkívül kedvezőtlen adat, de a 2018-as, július 22-ei dátumhoz képest mégis kedvezőbb.

A megoldás voltaképpen nem titok egyikünk előtt sem, ha mégoly nehéz is folyamatosan áldozatot hozni a jó cél érdekében. A tudatos vásárlással, utazással, kikapcsolódással mindannyian sokat tehetünk azért, hogy minél tovább élvezhessük mi, s az utánunk következő generációk a még élhető, s éltető bolygót.

(A borítókép forrása: pixabay.com / analogicus)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés