hirdetés
Kultúra

Minden fajtársánál hosszabb életet él a budapesti állatkert mhorr gazellája

A Fővárosi Állat- és Növénykert mhorr gazellája tekintélyes kort megélt már, hiszen – miközben eddig is faja legidősebb élő példánya volt – 19 év 4 hónapos korával az abszolút korrekordot is megdöntötte. Vagyis eddig még egy, nála idősebb (ismert) példány sem élt a bolygón a vadonban már kihalt állatfaj képviselői közül.

Minden fajtársánál hosszabb életet él a budapesti állatkert mhorr gazellája
hirdetés

Evita a világ legidősebb élő mhorr gazellája volt eddig is, de miután az eddigi abszolút korrekorder, a korábban elpusztult Separada nevű állat 19 és 4 hónapos korát is túlélte, immár ő számít az abszolút korrekordernek - derül ki az állatkert közleményéből.

A budapesti állatkert matuzsálem korú gazellája 2001. április 27-én született a Berlini Állatparkban, vagyis nemrégiben megdöntötte Separada rekordját, amivel ő lett minden idők leghosszabb ideig élt ismert mhorr-gazellája.

A vadonban a mhorr gazellák általában legfeljebb 10-12 évig éltek azon feljegyzések szerint, amelyeket még akkor készítettek, mikor vadon is megtalálhatóak voltak ezek a patások természetes élőhelyeiken. Az persze nem ritka, hogy ennél állatkertekben tovább is élnek egyes gazellák, de Evita életkora még így is rendkívül hosszúnak számít.

A gazella 2008-ban került Budapestre, ahol több utódja is született, s noha idős kora miatt fajtársainál kicsivel soványabb, azért életkorához képes még így is igen jó az egészségi állapota.

hirdetés

A mhorr gazellák a budapesti állatkertben a Szavanna-kifutóban és a hozzá tartozó istállóépületben láthatóak, a zsiráfok csarnoka mellett.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés