hirdetés
Kultúra

Megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január kilencedikei, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A sajtótájékoztatón jelen volt Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester is.

Megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét a kormány
hirdetés

A sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy 3 milliárd forintért vették meg a festményt Pákh Imre műgyűjtőtől, s az elkészült több szakértői vélemény igazolja a vételárat.

A kormany.hu oldalon megjelent hír szerint ezzel a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének rendezett a tulajdonosi viszonya, s mindhárom a magyar állam tulajdonában van. Hosszú távon a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota festményeket a debreceni Déri Múzeumban helyezik el.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a képeket a közönség először 1995-ben a Déri Múzeumban láthatta együtt, s a Krisztus Pilátus előtt című műalkotást a magyar állam 2015-ben vette meg a kanadai Hamilton Galériától.

Ezután Papp László polgármester megjegyezte, hogy most teljesült az a több mint egy évszázados igény, hogy állami tulajdonban legyen a trilógia. Egyúttal ígéretet tett rá, hogy jó gazdái lesznek a képnek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés