hirdetés
Kultúra

A női szuperhősök inkább alultápláltak, míg a férfi szuperhősök jellemzően a túlsúlyoshoz közelítenek

A Binghamtoni Egyetem és SUNY Oswego Egyetem közös tanulmánya szerint a képregényekben látható szuperhősök, legyenek akár férfiak, akár nők, jellemzően az egészséges tartományon kívül, vagy annak végső hatásai közelében helyezkednek el „testtömeg-indexük” alapján, ám míg a női szuperhősök többnyire alultápláltak, a férfiak inkább a túlsúlyhoz közelítenek. A tanulmány a Evolutionary Behavioral Sciences nevű lapban jelent meg.

A női szuperhősök inkább alultápláltak, míg a férfi szuperhősök jellemzően a túlsúlyoshoz közelítenek
hirdetés

A Laura Johnsen vezette tanulmány összesen 3752, a Marvel-képregényekben szereplő karakter BMI adatait gyűjtötte össze annak érdekében, hogy a férfi és női karakterek megjelenéséről, így a karakterek nőiességét, illetve férfiasságát hangsúlyozó jegyekről (például a váll-csípő arányról, az állkapocs vonaláról, a felsőtest izomzatáról és a mellek tulajdonságairól) képet nyerjenek.

Megfigyeléseik szerint a férfi képregényhősök jobbára „elhízottak”, míg a nők gyakran az alultápláltság határait súrolják. A férfi karakterek esetében a felsőtest túlhangsúlyozása vezet ehhez az effektushoz, s a kutatók szerint a férfi karakterek esetében jóval a lehetséges szint fölé emelkedik a váll és derék arányainak különbsége is. A női karaktereknél ezzel szemben nagyon alacsony „testsúly” jellemtő, ráadásul úgy, hogy ugyancsak a lehetetlenség határait súrolják a váll és a csípő arányai.

A kutatók szerint jellemző, hogy a normális értékeket túlhaladóan ruházzák fel nagyon nőies vagy nagyon férfias testi jegyekkel a szuperhősöket, ami a férfi karakterek esetében jellemzően egyenes derekat és széles vállakat, a női karakterek esetében pedig vékony csípőt és nagy melleket jelent. Az ilyen vonzó tulajdonságokat a képregényeket alkotó művészek szeretik nagyon eltúlozni, így születnek a „hipermaszkulin” és a „hiperfeminin” karakterek a képregények lapjain.

A képregényolvasók természetesen tisztában vannak azzal, hogy ezek a testtípusok az emberi alakon alapuló képzeletbeli formák csupán, és elég egyértelmű, hogy ilyen testalkatok nem érhetőek el csupán a megfelelő étkezés és a testedzés révén.

hirdetés

„Még a filmeknél is módosítaniuk kell a jelmezeken a tervezőknek, hogy a színészek a valóságosnál sokkal robusztusabb kinézetet nyerjenek”

– fogalmazott Laura Johnsen.

A kutató szerint mindenesetre evolúciós szempontból is érdekes lehet megfigyelni, hogy mely tulajdonságokat emelik ki a művészek a szuperhősökön – hiszen ezek általában éppen azok a jellegzetességek, csak éppen eltúlozva, amelyek a fiatal, egészséges és termékeny embereket jellemzik, s amelyeket vonzónak találhatunk.

(ScienceDaily)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés