hirdetés
Kultúra

A húsvéti nyitvatartás lehet a felsőlajosi állatkert utolsó reménye

Nagy nehézséget okoz a magánfenntartású felsőlajosi állatkertnek, hogy november 11. óta ismét nem lehetnek nyitva az állatkertek a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések értelmében. Tóth Tibor, az állatkert létrehozója a Baon.hu-nak beszélt arról, hogy a 25 éves állatkertet, ha nem érkezik segítség, talán be kell zárni.

A húsvéti nyitvatartás lehet a felsőlajosi állatkert utolsó reménye
hirdetés

Tóth Tibor a lapnak azt mondta, hogy már az utolsó tartalékaikat élik fel, s kilátástalannak érzik a helyzetet.

Mivel magánállatkertként működnek, így támogatást nem kapnak, ami azt jelenti, hogy a dolgozók munkabérét, az állatok ellátását, a rezsit és saját kiadásaikat egyaránt a tartalékaikból kell állniuk immár majdnem egy éve. A nyári nyitvatartás ellenére nagyon hiányzott nekik az, hogy az ünnepnapokon nem lehettek nyitva, amikor általában sokan látogatják meg az állatkertet, s az éves kereset közel 50 százalékát „biztosítják” a belépőjegyek megvásárlásával.

Az állatkert tulajdonosa elmondta, hogy esetükben a belépőjegyekből származó bevétel hiánya egyet jelent azzal, hogy nincs villany, kukorica, széna, vagy más, a működésükhöz szükséges dolgok, s a korábban felhalmozott közel egy évre elegendő tartalékaik május környékén apadnak ki. Ráadásul ekkor lesz az első takarmánybetakarítás is, ami több millió forintot kíván meg, így ha márciusban nem nyithatnak ki, arra már nem lesz pénzük, hogy betakarítsák a táplálékot az állatok számára.

Pedig már így is sok mindentől meg kellett válniuk – skót marhákat, kecskéket, tevéket, lámákat és munkagépeket adtak el. Most abban reménykednek, hogy a tömeges oltás után lehetőség lesz kinyitni, ám az is lehet, hogy akkor számukra már késő lesz.

hirdetés

„Ha a húsvét ismét kimarad, nem tudunk tovább várni: be kell zárnunk a kapukat”

– szögezte le Tóth Tibor.

Az állatok az intézmény bezárása esetén valószínűleg ingyen más állatkertekhez kerülnének.

Az állatkert vezetője mesélt arról, hogy korábban az emberek milyen önzetlenül segítettek nekik az állatkert megmentésében, például volt, aki az utolsó 800 forintját küldte el nekik – most azonban úgy tűnik, még egy ilyen összefogás is kevés volna ahhoz, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés