hirdetés
Kultúra

44 ezer éves egy indonéziai barlang falán talált vadászjelenet

Noha nem a világ legkorábbi barlangrajza az az Indonéziában talált ábrázolás, amelyről most bizonyosodott be valódi kora, az első állatot és cselekményt ábrázoló jelenet lehet.

44 ezer éves egy indonéziai barlang falán talált vadászjelenet
hirdetés

Az őskori alkotáson látszólag egy bivalyt vadásznak le emberi és állati jegyeket is viselő, lándzsával felszerelkezett vadászok, így kutatók feltételezik, hogy talán a világ eddig ismert legősibb történetet ábrázoló barlangrajzáról lehet szó – írja a BBC.

A felfedezésről a Nature nevű tudományos lapban publikáltak a Griffith Egyetem régészei. Egyikük, Adam Brumm először két éve látta a barlangrajzokat, miután egy indonéziai kollégája egy fügefára mászva érte el a barlang bejáratát, ő pedig a telefonján tekintette meg a képeket, és már elsőre is nagyon megdöbbentették a látottak.

A szóban forgó ábrák nem a legősibbek a világon, tavaly például az eddigi legősibbnek vélt rajzot találták meg kutatók Dél-Afrikában egy szikladarabon. Ez megközelítőleg 73 ezer éves már.

A barlangrajzokat Borneótól északra, Celebesz szigetén találták egy barlangban, amely a sziget déli területén található. A majdnem öt méter magas rajzot alaposabban megvizsgálva egy ott őshonos bivalyt, illetve egy vaddisznót is felismertek rajta a szakértők. Ezekre vadásztak a képen az emberhez hasonlatos, ám farkat és állati arcot „viselő”, s az egyik jelenetben még lándzsát is tartó figurák.

hirdetés

A képek érdekessége, hogy egy teljes történetet mesélnek el, legalábbis ezt állítja a kutatók egy része. Mások ellenben úgy vélik, hogy igazából folyamatosan kerülhettek fel a falra a képek, és nem egy egybefüggő történetsorozat részei.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés