hirdetés
TechTud

Újabb jó hír a kávét kedvelőknek

A rendszeres, de nem túlzásba vitt kávéfogyasztás újabb előnye lehet, hogy egy friss tanulmány szerint csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Újabb jó hír a kávét kedvelőknek
hirdetés

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói azt vizsgálták, hogy egy évtized leforgása alatt milyen összefüggéseket mutat a kávéfogyasztás és az emberek kognitív hanyatlásának mértéke – derül ki a ScienceDaily.com cikkéből.

Dr, Samantha Gardener, a kutatás vezetője azt mondta, hogy az eredmények összefüggést mutattak a kávéfogyasztás és az Alzheimer-kór számos fontos markere között. Így például megfigyelték, hogy a kutatás elején memóriazavarokkal még nem küzdő és több kávét fogyasztó személyek esetében alacsonyabb volt az enyhe kognitív hanyatlás kockázata is, ami az Alzheimer-kórt gyakran megelőzi. Emellett maga az Alzheimer-kór is ritkábban alakult ki ezeknél a személyeknél.

A kávéfogyasztás különösen a végrehajtó funkciók esetén fejthetett ki pozitív hatást, amilyen a tervezés, a figyelem, illetve az önfegyelem is. Aki több kávét fogyasztott, annál az agyban jellemzően kevesebb volt az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából jelentős amiloid fehérje is.

Noha az összefüggés alátámasztására további kutatások szükségesek, a rendszeres – de persze nem túlzásba vitt – kávéfogyasztás pozitív hatásait feltételezik a kutatás szerzői, akik szerint egyszerű módja lehet a keserű ital rendszeres kortyolása annak, hogy az idősödő embereknél késleltessék az Alzheimer-kór kialakulását.

hirdetés

Egyelőre nem egészen ismert a mechanizmus, amely a kávé pozitív hatása mögött megbújhat, azonban korábbi kutatások szerint feltehetőleg nem kizárólag a koffein járul hozzá az agyműködés egészségének megőrzésében a kávé összetevői közül, hanem más vegyületek is.

Az újabb tanulmányt a Frontiers of Ageing Neuroscience nevű lapban publikálták.

(A borítókép forrása: pixabay.com / dorofeevajana)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés