hirdetés
TechTud

Továbbra is fenyegeti a tobzoskákat az illegális kereskedelem

A tobzoskákra továbbra is fenyegetést jelentenek az illegális vadvilág-kereskedelemmel foglalkozó bűnhálózatok – közölték nemrégiben szakemberek, arra sürgetve az afrikai országokat, hogy lépjenek fel a csempészet által egyik leginkább érintett emlős védelmében.

Továbbra is fenyegeti a tobzoskákat az illegális kereskedelem
hirdetés

Évente mintegy 100 ezer tobzoskát fognak el a vadonban Afrikában és Ázsiában a bűnözők a WildAid nevű természetvédő csoport szerint. A nagy kereslet oka, hogy Kínában és Vietnámban a veszélyeztetett emlősök húsa ínyencségnek számít, csontját és vérét pedig „orvosságnak” vélik a hagyományos orvoslás hívei – derül ki a Phys.org cikkéből.

Az elmúlt évtizedben ráadásul egyre nőtt az állatok pikkelyei iránti kereslet, így míg 2011-ben 21 kilogramm, addig 2019-ben már 68 ezer kilogramm pikkelyt foglaltak le a hatóságok razziáik során. A tobzoskákkal és tetemeikkel való kereskedelem 2016-ban vált illegálissá, amikor teljes védelem alá helyezték a tobzoskákat.

Azóta azonban a szervezet szerint több bűnözői csoport is tevékenykedni kezdett a tobzoskák illegális kereskedelmében. A szervezet egy kutatója közleményében ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy az előtt kell megérteni és megelőzni az illegális kereskedelmet, amíg még nincs „túl késő”.

Megjegyezte azt is, hogy az illegális vadvilág-kereskedelem elleni küzdelemben eddig főként az olyan ikonikus fajokra összpontosítottak, mint például az elefántok vagy a orrszarvúk, és a kevésbé ismert fajokról, így a például a tobzoskákról elsiklik az emberek figyelme.

hirdetés

Jelenleg egyedül Dél-Afrikában él viszonylag egészségesnek tekinthető tobzoska-populáció a világon, a természetvédő csoportok így a helyi kormányokat arra kérik, tegyenek meg többet a faj védelmében.

Meglátásuk szerint ugyanis egy ilyen jövedelmező bűnözői tevékenység esetében nincsen elég visszatartó ereje némi pénzbírságnak vagy egy-két nap börtönbüntetésnek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés