hirdetés
TechTud

Robotkutya segíti az embereket a biztonságos távolság megtartásában Szingapúrban

Szingapúrban egy robotkutya – név szerint Spot – ügyel arra, hogy az emberek betartsák az előírt távolságot egymástól a közterületeken. A Boston Dynamics négylábúja a parkokban őrjáratozva figyeli ki azokat, akik a tiltás ellenére túl közel mennek másokhoz.

Robotkutya segíti az embereket a biztonságos távolság megtartásában Szingapúrban
hirdetés

A robotkutya előre rögzített hangüzenetet játszik vissza az érintett embereknek, akiket arra szólít, hogy tartsák be a szabályokat. Emellett képes arra is, hogy megbecsülje a parkban látott emberek számát. A szingapúri GoyTech Ügynökség szerint a roboteb az emberekről nem fog személyes információt gyűjteni, csupán „megfigyeli őket” – derül ki a Sciencetimes.com cikkéből.

Spot jelenleg egy kéthetes tesztelési szakaszban vesz részt, és még van neki emberi felügyelője. A feladata egyébként az lesz, hogy egy négymérföldes sugarú körön belül ellenőrizze az egyik parkot és környékét.

A roboteb a hozzá tartozó kamerák segítségével ugyan képes lesz megbecsülni a látott emberek számát, azonban azzal nyugtatták a nyilvánosságot, hogy nem kell aggódni, mert a személyes adatokat Spot nem rögzíti és tárolja majd.

A kormányzati tisztviselők szerint távirányítással továbbra is felügyelik a robotkutyát, ezzel is csökkentve a fizikai kontaktus kockázatát, és a vírus terjedését.

hirdetés

Spot egyik nagy előnye egyébként az, hogy – a kerekekkel felszerelt robotokkal ellentétben – jóformán bármilyen terepen képes boldogulni, vagyis egy park bejárása számára nem okoz nagyobb nehézséget. A rá szerelt szenzorok pedig abban segítik, hogy ne ütközzön neki a tereptárgyaknak, vagy éppenséggel az embereknek.

A Spot nevű robotkutya nem most először került bevetésre: ugyanilyen eb dolgozott a Harvard Egyetem kórházában is, ahol azért segítette a betegek ellátását, mert így azt várták, hogy kisebb mértékben terjed majd tovább a vírus.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés