hirdetés
TechTud

Ritka, pöttyös zebrát figyeltek meg a természetben

Ritka, amellett pedig nagyon látványos küllemű zebrát figyeltek meg a kenyai Masai Mara Nemzeti Parkban. A kiscsikó fekete alapon fehér pöttyöket visel, feltehetőleg egy pszeudomelanizmus nevű mutáció következtében.

Ritka, pöttyös zebrát figyeltek meg a természetben
hirdetés

A most megfigyelt zebra csupán kiscsikó volt, a bundája azonban már most is láthatóan különleges: az állat sötét alapot hófehér pettyeket visel a testén. A kis zebrát egy Frank Liu nevű fotós kapta lencsevégre a kenyai Masai Mara Nemzeti Parkban – írja a Natinal Geograpic internetes oldala.

A Tira névre keresztelt csikó lehet az első ilyen mintájú zebra a Masai Mara Nemzeti Parkban, legalábbis korábban még nem járt híre, hogy hasonlót láttak volna, ám Botswanában már volt példa ilyen sötét színű zebacsikóra.

A ritka genetikai mutáció, az úgynevezett pszeudomelanizmus miatt az állatok sötétebb színűek testük bizonyos pontjain, mint „kellene lenniük”, emiatt szokatlan mintázat látható rajtuk. A zebráknál megfigyeltek már ezen kívül egyéb, a színt befolyásoló mutációkat is, így például az egészen halvány csíkokkal járó részleges albinizmust is.hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés