hirdetés
TechTud

Rejtélyes okokból elpusztult több száz elefánt Botswanában

Egyelőre ismeretlen okokból elpusztult több száz elefánt Botswanában. Az állatok tetemeire az elmúlt két hónap folyamán találtak rá, s az esetet „példa nélkülinek” tartják.

Rejtélyes okokból elpusztult több száz elefánt Botswanában
hirdetés

Dr. Niall McCann elmondása szerint kollégái a dél-afrikai országban több mint 350 elefánttetemet fedeztek fel az Okavango-delta környékén május eleje óta, s egyelőre senki nem tudja, miért pusztultak el az állatok – írja a BBC.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeire még heteket kell várni, így egyelőre rejtély, hogy mi okozhatja a tragikus eseményeket Botwsanában, ahol a harmadik legnagyobb számú afrikaielefánt-populáció él.

A brit székhelyű National Park Rescue tagja, Dr. McCann a BBC-nek elmondta, hogy a botswanai helyi természetvédők először május elején értesítették a kormányt a tapasztaltakról, miután a deltavidék felett repültek

Ekkor egy háromórás repülés során 169 elpusztult elefántot láttak, ami rendkívüli eseménynek számít. Egy hónappal később azonban több újabb tetemet is felfedeztek, amivel a 350 fölé nőtt a megfigyelt elefántpusztulások száma.

hirdetés

A szakértők szerint teljességgel példa nélküli, hogy ilyen sok elefánt pusztuljon el egyetlen esemény alkalmával, amely nem aszályos időszakban történik.

A kormány májusban kizárta az orvvadászatot, mint lehetséges okot, felhívva a figyelmet arra, hogy az elpusztult állatok agyarai nem hiányoznak. Ráadásul ha ciánmérgezésről volna szó, amelyet esetleg orrvadászok követnének el, akkor nemcsak elefántok, hanem más állatok is áldozatul esnének.

Tavaly ugyan mintegy száz elefánttal lépfene-fertőzés végzett, de ezúttal ezt is kizárták, mint lehetséges okot.

Azonban egyelőre nem teljesen kizárható a valamilyen mérgezés vagy betegség sem, s az, hogy láttak elefántokat körbe-körbe járni, valamint hogy sok tetem arccal a földnek fekszik, arra enged következtetni, hogy valami az állatok idegrendszerét támadhatja.

A szakemberek szerint mindenképpen katasztrófáról van szó természetvédelmi szempontból, azonban nem kizárható az, hogy közegészségügyi tekintetben is kockázattal kell számolni.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés